Ontspannen rit met Nederlandse ritwinst te Overpelt

Onder een stralende zon op een prachtig parcours waren we reeds voor de 11e maal te gast te Overpelt voor een rit over 84 km. Mede door de hoge temperaturen ging de rit onder een gezapig tempo van start. Met enkele ziftingen van de mindere goden in de eerste rondes werd de rest van de wedstrijd verreden onder gesloten peloton. Het was er de Spanjaarden vooral om te doen om hun gele en groene leiderstrui in bescherming te nemen. Aan kop van het 23 man sterke peloton controleerden zij omzeggens de ganse wedstrijd. Vanaf de 10e ronde namen Gonzalez-Clemente en De la Cruz-Diaz, gele en groene trui, het heft in eigen handen en verhinderden dat andere teams, waaronder Jan Mulder, zouden ontsnappen uit de kopgroep. Vermeldenswaard is echter wel de prestatie van het sterke Poolse team Sugier – Boguszewski die in de 9e ronde bandbreuk leden en in de 12e ronde aan een tijdrittempo opnieuw aansluiting wisten te vinden met de kopgroep. Zij eindigden uiteindelijk als 12e in de rit en wisten daardoor hun 3e plaats in het algemeen klassement veilig te stellen. In tegenstelling tot de rit van gisteren bleven de meesten nu gespaard van materiaal pech waardoor de kopgroep samen bleef tot het einde. We gingen dan ook met een langgerekt peloton naar de aankomst waarin Jan Mulder met Marcel Summermatter de sterksten bleken en de rit op hun naam schreven voor de Spaanse leiders Gonzalez-Clemente. Verrassend derde werd het sterke Candees gemengde team Christophe Cheseaux met Julie Cournoyer. Zij moesten in de sprint duidelijk niet onder doen voor hun mannelijke collega’s en we kregen hierdoor een zeer internationaal getint podium met Nederland, Spanje en Canada. De plaatselijke renners Berben-Roex legden beslag op een verdienstelijke 31e plaats.

De gele leiders werden niet bedreigd tijdens deze rit en Gonzalez-Clemente starten morgen opnieuw in de gele leiderstrui in de rit te Loenhout met start te 15u. Hun landgenoten De la Cruz-Diaz gaan als leiders in het puntenklassement in de groene trui van start.