EUROPESE TANDEMTITEL VOOR LANDIS-TANDEMTEAM

In Zwitserland werden van 7 tot en met 15 september de Europese kampioenschappen tandemwielrennen gehouden. Op de Oerlikon baan in Zurich werd het baanprogramma afgewerkt, en Neuchatel was het decor voor de wegwedstrijden. Nederland was met 4 tandems vertegenwoordigd onder leiding van bondscoach Tonnie Mansvelders. Het werd een succesvol evenement voor Nederland: 1x goud en 1x zilver.

Aanvankelijk zou de combinatie Lennart van Drimmelen/ Jan Mulder van start gaan op de 4km achtervolging. Door een combinatie van factoren, blessure van Lennart en zijn selectie voor de achtervolgingsploeg die Nederland tijdens het komende WK in Belgie gaat vertegenwoordigen, moest Jan Mulder zijn nummer laten schieten. De aandacht werd daarna volledig gericht op de wegwedstrijden in de omgeving van Neuchatel.

Op vrijdag 14 september werd er gestreden om de Europese titel tijdrijden. Drie Nederlandse combinaties deden een gooi naar een podium plaats. Als eerste oranje-team gingen Bram Bongers en Arnold Polderman de strijd met het uurwerk aan. Een 17e plaats was het resultaat. Daarna was het de beurt aan het duo Edgar Vermaes/ Jurriaan Prijs. Zij eindigden als 13e. Heerko Gorter en Jan Mulder gingen als 1 na laatste van start. Het tweetal was al direct op het 1e timingspunt de snelste.

Gestaag werd de voorsprong uitgebouwd. Op de streep had het duo, dat normaal uitkomt voor het Landis-Tandemteam, een voorsprong van 20 seconden op de Spanjaarden De la Cruz/Montava (Paralympisch Kampioen op de weg in Sydney) en 23 seconden op de Zwitsers Rothenbuhler/De Biasi (Wereldkampioen tijdrijden van Colorado Springs 1998). Kortom een mooi podium om tussen te staan. Gorter werd zowaar een beetje emotioneel toen hij het Wilhelmus hoorde.

Lang tijd om van het tijdrit goud te genieten was er niet. Op 15 september stond de wegwedstrijd op het programma. Een omloop van ruim 17 km. moesten de tandems zes maal afleggen. Voor Nederland gingen er 4 combinaties "de ring" in. Naast de eerder genoemde teams ook het koppel Erik Bos/Sander van Donk (uitkomend voor de Rabobank). Een lastig klimmetje drie kilometer voor de aankomst en zeer veel wind maakte het een zware koers. Gorter/Mulder rosten iedere keer voluit de klim op. Uiteindelijk ging dit duo met twee Spaanse teams de laatste ronde in. Op de laatste klim werd er opnieuw een Spaans team gelost. Helaas moest het Nederlandse koppel in de sprint het onderspit delven. De winst ging naar Gonzalez/Clemente, en het zilver naar Heerko Gorter /Jan Mulder. De sprint van het peloton, dat voor de negende plaats streed, was voor Erik Bos/Sander van Donk. Vermaes/Prijs werden 13e en Bongers/Polderman 14e.

Sinds 2000 wordt er door de UCI een wereldranglijst bijgehouden. Na het EK in Zwitserland gaat Jan Mulder aan de leiding van dit klassement.

Voor meer informatie over het EK kan men kijken op www.plusport.ch

Of gewoon een bezoek brengen aan de site van het Landis-tandemteam

www.mrtandem.nl