persbericht

Arnhem, 15 oktober 2003

Eindelijk Paralympische opvolging in zicht voor tandemwielrenner Jan Mulder

Jan Mulder, de bekendste slechtziende tandemwielrenner van Nederland, lijkt eindelijk opvolging te krijgen. Bij het EK wielrennen, vorige maand in het Tsjechische Teplice, nomineerde niet alleen Mulder zich op de individuele tijdrit voor de Paralympische Spelen in Athene, maar ook zijn 25-jarige collega-renner Luuk Lukassen. NOC*NSF heeft hun nominaties definitief bekrachtigd.

Mulder had sinds het WK van vorig jaar al een nominatie op zak op het onderdeel 4 kilometer achtervolging op de baan. In Tsjechië eindigde de 47-jarige Twellonaar met zijn piloot als tweede op de tijdrit, ruim voldoende voor zijn tweede nominatie voor de Spelen.

Mulder, die ook wel ‘Mr. Tandem’ wordt genoemd, scoorde elf jaar geleden bij de Paralympische Spelen van Barcelona al goud en zilver. Vier jaar later in Atlanta was hij opnieuw goed voor een gouden medaille. In 2000 herhaalde Mulder zijn kunstje van Barcelona in Sydney. Met de bekende schaatser Jeroen Straathof als piloot haalde hij daar goud op de baan en met een andere piloot, Pascal Schoots, reikte hij tot zilver in de wegwedstrijd.

Jarenlang leek Mulder vergeefs te hopen op opvolging. Nu lijkt het eindelijk toch zover. De jonge Luuk Lukassen (25) eindigde bij het EK in Tsjechië op luttele seconden van Mulder als vierde in de tijdrit en verdiende daarmee eveneens een nominatie voor Athene.

De montagemedewerker uit Lichtenvoorde maakt een stormachtige entree in de mondiale tandemwereld. Tot 2001 reed Lukassen solo, totdat zijn slechtziendheid alleen rijden verder onmogelijk maakte. In 2002 reikte Lukassen met zijn piloot tot een 14e plaats bij het WK tijdrijden en een 9e plaats in de wegwedstrijd. In Tsjechië deed Lukassen daar een fikse schep bovenop.

De nominaties van Mulder en Lukassen worden pas omgezet in definitieve kwalificatie als zij hebben voldaan aan alle vereisten, zoals vermeld in de Paralympische Normen en Limieten Athene 2004.

Meer informatie: www.mrtandem.nl of www.tandemluuk.nl