Bron:

20 september 2004 · 05:47 uur
geactualiseerd: 20 september 2004 · 16:58 uur
© RTV Utrecht | www.rtvutrecht.nl

Huldiging met een kritische noot

20 SEPTEMBER - De huldiging van Jan Mulder en Pascal Schoots in het Holland House verliep gisteren een beetje chaotisch. Het was dan ook de eerste huldiging van deze Spelen. De 2 wielrenners werden niet echt met een knal of flits op het podium gehaald. Het gebeurde meer tussen de zaken door. Terwijl toch een groot sportman afscheid nam.

Gisteravond bewees Mulder dat hij vecht voor rechtvaardigheid. Niet alleen voor gehandicapten. Maar de slechtziende wielrenner greep de kans aan om NOC*NSF voorzitter Terpstra aan te spreken. Het zit Mulder dwars dat hij een volledige atleten vergoeding krijgt, terwijl zijn maatje Schoots als begeleider wordt aangemerkt. Een begeleider die overigens wel op doping wordt gecontroleerd.

De status is belangrijk omdat bijvoorbeeld de premie voor het winnen van een medaille van af hangt. Het geld wordt nu gedeeld. En Mulder vindt dat beide wielrenners op de tandem een premie moeten krijgen. Terpstra ziet voor dit moment geen oplossing. Maar later komt ze er nog op terug. Mulder mag op gesprek komen en hij aanvaarde die uitnodiging met een wat cynisch aandoende glimlach.

Gisteravond voor de huldiging trouwens het lekkerste broodje giros gegeten ooit. De maker was een dikke man. Een wat viezig, ooit wit schort voor. Grijzige baard en een bril met jampotglazen. Maar het broodje was optimaal. Heerlijk opgegeten terwijl het autoverkeer in de koele nacht voorbij raasde.

Ik zag op televisie dat tijdens die andere Spelen in de stad onder meer grote mascottes van de Spelen rondliepen. Nu merk je in het centrum van Athene niet bijster veel van de Paralympics. Wel zijn er veel rolstoelers te zien. Maar het kan ook zijn dat ik er nu op let. Het is als met een nieuwe auto. Opeens lijkt het wel of iedere er in rijdt. Vandaag voor mij geen auto, maar de metro en de tram. Ik ga vroeg kijken naar de laatste training van de zitvolleybalsters. Morgen, dinsdag, begint hun toernooi. En het doel van de regerend Wereldkampioen en Europees kampioen is duidelijk: het eerste goud dat in deze tak van sport op de Paralympische Spelen is te verdienen.