Winst op NK voor Bonhof /van Gortel goed voor tandemwielrennen.

Iedereen gunde Richard Bonhof en Patrick van Gortel afgelopen zaterdag van harte hun zege in het NK open tandem wielrennen in Eibergen. Ook Pascal Schoots en jan Mulder, die zelf met een tweede plaats beslag legden op het zilver.

Op de Kiefteweg was het wielerklimaat goed te noemen. Het weer werkte uitstekend mee, zonnetje en nauwelijks noemswaardige wind en een goede opkomst van het aantal tandemrenners. Mulder Schoots was licht favoriet, maar gezien de blessure als gevolg van een valpartij in de Ronde van Belgie was het de vraag hoe de knie van Mulder zich in de koers zou houden. Overigens was ook tandem Buitenhuis niet schade vrij uit de Ronde van Belgie gekomen dus wat dat betreft stond het 1-1 voor beide tandems en zou de koers zelf uitwijzen wie de sterkste vandaag zou zijn.

Een kopgroep met Prijs, Polderman, Mulder, Lukassen en Bonhof splitste zich al vrij vroeg in de tachtig kilometer lange koers af. Even leek het er na 45 km op dat Mulder Schoots het hoge tempo moeilijk kon volgen op de lange rechte weg naar de finish, maar het lukte de kopgroep niet om hen eraf te rijden. Uiteindelijk was de kopgroep meer gebaat bij samenwerking dan voortdurende demarages.

In de laatste ronde voor de finish plaatsten Bonhof en van Gortel hun beslissende aanval. Met nog 7 km te gaan pakten zij 25 meter in de bochten aan het begin van het parcours en wisten de voorsprong uit te bouwen tot 150 meter. Tot aan de finish konden ze de minimale voorsprong vasthouden en omzetten in klinkende winst. De groep met Mulder Schoots en Koolen Polderman joeg tevergeefs op de twee en kwam op een kleine 10 seconden binnen achter Bonhof van Gortel. Het waren Mulder en Schoots die in de sprint met een neuslengte verschil Polderman en Koolen wisten te kloppen.

Konsekwenties voor de Paralympics heeft deze uitslag waarschijnlijk niet. Nederland
mag nog steeds maar 1 tandem uitzenden en over de hele linie tonen Mulder en Schoots zich als de meest constante. Arnold Polderman lijkt zich bij de situatie te hebben neergelegd en mikt nu op Turijn 2006. Voor Luuk Lukassen zijn de rapen gaar. Met een zesde plek kwam hij er vandaag niet aan te pas en met een sterke Bonhof komt zijn vaste tweede plek achter Mulder / Schoots ook in gevaar. In team Lukassen
moet er het nodige gaan veranderen wil Luuk weer mee kunnen spelen om de medaille plaatsen.

Bij de mixed tandems wist Bert Rijks samen Arenda Hassink beslag te leggen op het goud. Voor Rijks ook al sterk rijdend in de City Ronde van Doetinchem kwam de winst onverwacht. ''Ik voel me beter in etappewedstrijden dan in dit soort criterium achtig gedoe ''', aldus een zeer tevreden Bert Rijks die content in zijn auto stapte. Ook van Elias van Groeningen en Marcel Lambrechts konden hier niks op afdingen en konden met hun eigen plak naar huis