Artikel uit De Gelderlander van 29-05-2004


Tandemduo is nog niet op elkaar uitgekeken
Door MARCIA JANSEN

TIEL - Tandemrijder Jan Mulder versleet de afgelopen jaren nogal wat voorrijders. Pascal Schoots uit Tiel is echter al acht jaar een constante factor op de fiets van de slechtziende wielrenner uit Twello. Als alles meezit veroveren ze vandaag hun zesde Nederlandse titel.
Jan Mulder (48) en Pascal Schoots (29) vormen al acht jaar een duo op de tandem. Ze leerden elkaar kennen in 1996. "De renner waar ik altijd mee reed, was geblesseerd en aangezien het het jaar van de Paralympics in Atlanta was, moest ik op korte termijn iemand anders vinden. Ik zag een foto van Pascal in het bondsblad van de KNWU en las dat hij zowel op de weg als op de baan ervaring had en heb hem vervolgens gebeld. Pascal ziet zelf niet zo heel goed met één oog, dus hij had wel een zwak voor de visueel gehandicapte sporters."

Het klikte tussen het tweetal en nog datzelfde jaar wonnen Mulder en Schoots goud op de achtervolging in Atlanta. "Pascal is degene waar ik het langst mee samen rijd", vervolgt Mulder. "Vijf jaar is altijd een kritisch moment, dan raak je meestal wel op elkaar uitgekeken, maar wij houden het nu al acht jaar samen vol. Misschien is het een geluk dat hij ver weg woont, dat houdt onze relatie spannend", lacht Mulder.

Pascal Schoots ziet het feit dat er met hem altijd goede afspraken zijn te maken als basis voor hun langdurige samenwerking. "Ik heb vanwege mijn baan niet heel veel tijd om samen met Jan te trainen, maar als ik een afspraak maak, dan zorg ik ook dat ik hem nakom. Jan is voor zijn trainingen altijd afhankelijk van iemand anders. Als ik afbel, dan kan hij gewoonweg niet trainen. Ik denk dat andere voorrijders dat besef toch wat minder hebben."

Communicatie speelt volgens Mulder ook een belangrijke rol. "Tandemrijden is toch een soort teamsport. Er zijn ook voorrijders geweest die altijd hun eigen zin doordreven, dat werkt gewoon niet." Maar ook tussen de twee routiniers gaat het in het heetst van de strijd wel eens mis. "Laatst nog in de Ronde van België", vervolgt Mulder. "In de finale ging ik volle bak omdat ik dacht dat we voor de derde plek aan het rijden waren. De twee koplopers waren echter al teruggepakt, maar dat had ik dus helemaal niet meegekregen."

Ook tijdens de Paralympics in Sydney waren Mulder en Schoots van de partij. Ze wonnen samen zilver in de wegrace, maar op de achtervolging bleef de Tielenaar langs de kant. Mulder fietste op dat onderdeel met schaatser Jeroen Straathof naar de gouden medaille. "In 1998 had Pascal het heel druk met zijn werk en kon hij niet mee naar het WK. Ik had Jeroen Straathof twee jaar eerder in Atlanta leren kennen (de vriendin van de schaatser deed mee aan de Paralympics, red.) en hij had aangegeven dat hij het wel een keer met mij wilde proberen op de tandem. En dat ging eigenlijk super. Hij reed in het jaar van de Spelen ook harder dan Pascal, vandaar mijn keuze voor Jeroen in Sydney. Maar eigenlijk kan je Jeroen en Pascal niet vergelijken. Jeroen was op dat moment fulltime met zijn sport bezig terwijl Pascal maar beperkte trainingsmogelijkheden heeft."

Schoots geeft toe dat hij niet echt blij was met de keuze van Mulder. "Ik heb er wel moeite mee gehad, het was toch een beetje mijn plekje. Vier jaar eerder hadden Jan en ik nog goud gewonnen op dat onderdeel, dus daar wilde ik nog wel een keer voor gaan. Maar uiteindelijk had ik er toch wel begrip voor. Jeroen reed harder dan ik, dan is het ook wel makkelijker om je er bij neer te leggen. In Athene is het overigens wel zeker dat ik op de baan met Jan zal rijden. Jeroen maakt nu deel uit van de achtervolgingsploeg en zal waarschijnlijk aan de Olympische Spelen meedoen. En leden van de nationale selectie mogen niet als voorrijder in een wedstrijd voor gehandicapten fungeren."

De Paralympics in Athene wordt het laatste optreden van Mulder en Schoots op dit niveau. "Soms denk ik wel eens dat ik vier jaar te lang ben doorgegaan", vertelt Mulder. "Ik word heel vaak op mijn leeftijd aangesproken. Ik ben 48 jaar en in de validesport kun je op die leeftijd meestal al lang niet meer met de top mee. Het zal ook moeilijker zijn om in Athene te scoren. Daar heb ik me ook wel op ingesteld. Ze hoeven me niet in een inrichting op te nemen als het niet lukt om een medaille te halen."

Maar die medaille is het wel het doel. "Daar gaan we absoluut voor", stelt Schoots. "Maar het zal zeker niet makkelijk worden. Er zijn mensen die denken dat we ook nu weer 'even' goud gaan winnen. Het klinkt zo makkelijk, maar ook wij moeten er heel veel voor doen. Vooral nu. De concurrentie wordt steeds sterker én jonger."

Maar in Nederland zijn Mulder en Schoots nog wel altijd de te kloppen tandem. Alhoewel, de Nederlandse titel vorig jaar aan hun neus voorbij ging. Mulder en Schoots deden na het NK bij de politie aangifte van een gestolen titel nadat de jury het tweetal in de uitslag had teruggezet na een onreglementair verlopen sprint. Protest haalde niets uit, die aangifte trouwens ook niet.

Mulder en Schoots doen vandaag in Eibergen weer mee aan het NK, waar ze hun zesde gezamenlijke titel kunnen veroveren. "Jan zit er niet zo mee, maar ik heb wel behoorlijke revanchegevoelens", vertelt Pascal Schoots. "Ik ben het nog steeds niet eens met wat er toen is gebeurd en wil dan ook wel iets recht zetten."