Artikel uit De Gelderlander van 2-8-2004
Regiosport Tiel

Schoots en Mulder top in Hamburg
Door onze sportredactie


TIEL - Pascal Schoots en Jan Mulder hebben gisteren de HEW Cyclassics voor tandems in het Duitse Hamburg op hun naam geschreven. Aan de tandemrace, die in de schaduw van de wereldbekerwedstrijd werd verreden, deden in totaal 102 tandemcombinaties mee.


Tielenaar Schoots, die samen met Mulder in september deelneemt aan de Paralympics, keek zijn ogen uit tijdens de 170 kilometer lange wedstrijd in Hamburg. "Naast de wereldbekerwedstrijd wordt er op dezelfde dag ook een wedstrijd gereden die voor iedereen openstaat. Er kwamen in totaal zo'n 14.000 deelnemers aan de start. En volgens de organisatie stonden er zo'n 800.000 man langs het parkoers. Met name in de finishstraat, waar 25.000 man stond te kijken, was het echt genieten geblazen."

Schoots en Mulder waren gisteren een klasse apart in het peloton, dat vooral bestond uit Duitse combinaties. "Na 38 kilometer stelde Jan al voor eens een demarrage te plaatsen. Ik vond het eigenlijk gekkenwerk, maar uiteindelijk hebben we het toch gedaan. We sloegen al snel een gaatje van zo'n dertig seconden en na tachtig kilometer, ongeveer half koers, was dat opgelopen tot vijf minuten."

Toch rekende Schoots er nog steeds op dat het peloton terug zou komen. "Pas dertig kilometer voor de finish, inmiddels lagen we zes minuten voor op de rest, begonnen we er echt in te geloven. We hebben vervolgens een heel strak tempo gereden en hielden die voorsprong vast."

Uiteindelijk kwam het winnende tweetal na vier uur en 23 seconden over de meet. "De laatste kilometer hebben we echt zitten genieten van het publiek, waardoor we net niet binnen de vier uur zijn gefinisht. Volgens onze begeleider ging de speaker als een bezetene tekeer. Nog nooit hadden ze daar zo'n lange ontsnapping in de tandemwedstrijd gezien."