IZA TANDEMTEAM SUPER IN HEW-CYCLASSICS


Waar Stuart O’Grady als eerste de finish passeerde tijdens de eerste wereldbeker wedstrijd voor de profs na de Tour de France, daar was de zege in de editie voor tandems weggelegd voor het IZA Tandemteam in de combinatie Pascal Schoots/Jan Mulder. Het was zondag 1 augustus een enorm spectakel in Hamburg. Hoofdsponsor HEW (Hamburger Energie Werken) organiseerde voor de 9e keer de HEW-Cyclassics. Een mega-evenement met dit jaar 14.449 wielrenners aan de start verdeeld over diverse categorieen (dames, heren, masters e.d.). Klapstuk in het programma is natuurlijk de WB-wedstrijd voor de profs, maar ook de tandems waren dit jaar van de partij.

Onder massale belangstelling werd om 9 uur het startschot gegeven . Alle categorieeen starten gelijktijdig met uitzondering van de profs. Zij gaan 2 uur later van start. Bij aankomst wordt per categorie een rangschikking opgemaakt. Via een aan het stuur bevestigde transponder wordt de starttijd en finishtijd geregistreerd. De computer doet daarna haar werk, en de uitslag is bekend.
Het IZA Tandemteam bevond zich direct na de start ergens op positie 1500. Na een inhaalrace van ongeveer 40 kilometer werd de kop van de wedstrijd bereikt. Direct daarnademareerden Schoots/Mulder. Niemand van de andere combinaties en/of solorijders konden aanpikken. Langzaam werd de voorsprong uitgebouwd. Na een solo van 130km werd met 6 minuten voorsprong de finish bereikt onder massale belangstelling in een tijd van 4 uur 0 nul minuten en 23 seconden.
Voor Schoots/Mulder een bevestiging dat de topvorm er aan zit te komen zo vlak voor de Paralympics. Het was de 5e seizoenszege voor het IZA Tandemteam in dit jaar. De belangrijkste wedstrijd komt er dus nog aan; die in Athene in september.

Voor het IZA Tandemteam was het in Hamburg dus een succesvolle start van de 2e helft van het seizoen, en een fantastische opsteker richting het Europees Kampioenschap dat in september in Praag wordt gehouden.


Mulder, Schoots, en Reinerink zetten Hamburg op z’n kop in wegwedstrijd.


De demarrages van Pascal Schoots en Jan Mulder en in iets mindere mate van Rik Reinerink zorgden voor knetterend nederlands vuurwerk in de HEW Cycloclassic. Met name het tandem duo Mulder/Schoots zorgde voor een ware sensatie door na pakweg 40 km uit een pakt van maar liefst 10.000 deelnemers, (u leest dit goed, tienduizend), weg te springen en deze voorsprong niet meer uit handen te geven. De Duitse microfonisten en speakers kwamen handen, voeten, ogen en oren te kort om dit wielerwonder te verklaren en het raadsel nog tijdens de wedstrijd ‘zu lösen’.
Lyrisch meldde de speakers aan het begin van de wedstrijd de deelname van Andreas Kappers (5 tours, 6 giroos)en ook had men zijn hoop gezet op Thomas Ludwig, Steffi Kleinsmann, de prominente Dr Dietrich Graf en Wolgang Schröder. Aan de totale Jedermanns wedstrijd deden maar liefst 14.500 renners mee afkomstig uit 22 landen.
De 55 km werd gereden in een tijd van 1.20.05 uur en werd gewonnen door Jan Petrich, de snelste vrouw Anne Catrien Peezman uit Ratzeburg eindigde vrij kort daarna op 43 seconden. Na de binnenkomst van de 55 kilometer renners werden de wedstrijden voor het publiek moeilijk te volgen De speakers waren regelmatig de kluts kwijt en videobeelden van de prof wedstrijd werden gelanceerd bij het commentaar op de Jedermans wedstrijd. Dit zorgde voor nogal wat commotie bij het massaal opgekomen publiek. Het leek wel of heel Hamburg voor deze cyclo was uitgelopen. Aan de start/finish op de Möhnebergstrasse stonden zo’n 25.000 kijkers, in de totale stad waren 800.000 mensen door het wielrennen op de been.
Nadat de microfonist gemeld had dat ‘ein niederlandischen Tendum der Rabobank Formation‘ na 50 km een niet verontrustende voorsprong van een minuut had genomen , werd zijn toon gedurende de wedstrijd anders. Vol ongeloof, verbazing en met veel enthousiasme meldde hij even later: “Bei dreiundsiebzig kilometer ist etwas besonderes passiert. Es ist unglaublich, ein Tandum liegt dort auf Platz 1, ein Tendum!!! Er hat schon zwei minuten Vordersprung. Wir werden weiter sehen wie sich das entwickeln geht. “
Inmiddels was ook de prof koers van start gegaan, waarin vooral onze landgenoot Rik Reinerink in de beginfase van zich liet horen. Reinerink zorgde samen met Stuart O’Grady voor flink wat actie in het peloton. Het publiek was zich uiteraard aan het warm lopen voor Zabel ,Ullrich en Klöden. Reinerink gaste goed door en wist twee minuten te pakken.
Na 93 km kreeg de speaker weer kontakt met de Jedermann Koers. “Es ist alles sehr uberraschend hier. Diesen zwei Holländer Mulder und Schoots, es sind fur mich persönlich völlig Unbekannten, aber diesen Beiden haben schon 4 Minuten Vorsprung genommen. Da kommen Sie schon zur Finish von 115 km. Wir sehen mal was passiert.” Twee tellen later moest hij zich alweer korrigeren.”Es ist Sensationel was hier passiert, es ist eigentlich unmöglich, das hier ein Tandem an der Spitze geht, und nicht im 115 km fahren, aber in dem 170!”
Ook de informatie tussen prof wedstrijd en Jedermannkoers wisselden zich nu in snel tempo af, de minuten vlogen het publiek om de oren en het was onduidelijk hoe groot de voorsprong van Mulder / Schoots echt was. Dit maakte de sensatie van de weggesprongen tandem alleen maar groter.
De Finish van de 115 km rijders werd in rap tempo afgewerkt en met duitse Punktlichkeit werd na 120 km koers gemeld: Wir haben diesen Beiden die noch immer vier Minuten haben naturlich untersucht. Es handelt sich um der Paralympischen Meister Mulder und der Blind Behinderte Coureur Pascal Schoots. Der Schoots ist dreissig Jahren Alt, der Mulder 49.” De verwarring was nu compleet aan het worden, maar de info begon nu ook wel een komisch karakter te krijgen. Het publiek, dat was uitgerust met blauwe ratels was inmiddels muisstil geworden.
De voorsprong van Mulder/Schoots op de grote groep werd alleen maar groter en groter en groeide naar 6 minuten op 152 km , een voorsprong die ook niet meer weggegeven werd. “Hat man das gedacht, das es kein Überraschungen mehr gibt , da gibt es wirklich Sensation hier, in Hamburg, in wenigen Minuten kommt das Tandem Mulder/ Schoots hinter den Motor auf der Linie an! Und die Beiden sehen noch ziemlich frisch aus!!!
En terwijl de laatsten van de 115 kilometer nog aan het finishen waren (met daarbij de nodige zij het niet ernstige valpartijen) kwam in de verte de auto met daarachter/naast Mulder en Schoots al de bocht om om nog even de laatste rechte weg af te sprinten. Waar cameraas en fotografen de mannen opvingen.
Reinerink had zich intussen in het profpeloton terug laten zakken, dat uiteindelijk terecht kwam in een massa sprint, gewonnen door ‘medevluchter’ Stuart o’Grady. Vlak voor Bettini en Astarloa. Erik Dekker werd elfde in deze Wereldbeker wedstrijd.
Een betere opsteker zo vlak voor Athene kunnen Mulder en Schoots zich niet denken. Het was zo’n klip en klare overwinning, die naar meer doet smaken Eén waaruit bleek dat beide mannen goed op schema liggen en dat goede voorbereiding vruchten afwerpt. Het komt er nu nog slechts op aan om op Lanciaanse wijze de laatste puntjes op de i te zetten. En met een hematocrietwaarde van 42, 8 punten onder de toegestane limiet 50 hoeven Mulder en Schoots zich ook wat dat betreft weinig zorgen te maken.