Tandemwedstrijd tijdens de Profronde van Made op 2 mei 2004

SCHOOTS/MULDER WINNEN OPNIEUW

Pascal Schoots (Tiel) en Jan Mulder (Twello) hebben zondagmiddag tijdens “De profronde van Made” een criterium voor tandems over 50km gewonnen. Het IZA Tandemteam klopte op de streep de medevluchters Bart Grootzevert/Luuk Lukassen overtuigend.
Team Buitenhuis van Apeldoorner Richard Bonhof werd knap 4e. Bonhof werd gepiloteerd door Elias van Groeningen uit Doorweert.

Droop's visie:

Zijlaard-van Moorsel, Mulder/Schoots en Astarloa winnen in Made!

Voor wielerliefhebbers was het smullen in Made zondag 2 mei. 3 wedstrijden, 1 voor de dames, 1 voor tandems en 1 voor profs
vulden het programma. Niet geheel onverwacht streken alle toppers te weten Leontien Zijlaard, Jan Mulder / Pascal Schoots en Igor Astarlo de eer op
en gingen er met de premies van door. Tinus is bij de dames van uitzonderlijke klasse en reed haar achtervolgers op Melchres en Betlman op 2 ronden. Ook Loes Markerink kon er niet aan tippen met een 5e plaats.

Zelf ben ik als reserve-renner opgeroepen om te fietsen met Cees Ammerlaan in de tandem koers. We hadden een jammerlijke start, dat wil zeggen goed weg, maar ik kon de eerste 150 meter niet in m'n pedaal komen waardoor we als laatste de eerste bocht ingingen. En van deze laatste plek was het moeilijk wegkomen. Pas in de 35ste ronde konden Cees en ik aantikken in het wiel van Robbijns /Hennig die na dit psychologische tikje 'met materiaalpech' afstapten. Ook Timo Mulder en Simon Baake konden we nog terugpakken, maar voor de rest van het veld waren dit maar achterhoede gevechten. Meerdere keren werden we gedubbeld door een kopgroepje van 3 koppels, bestaande uit Mulder/Schoots, Grootzevert/Lukassen en Bonhof/van Groeningen. Ook Vlasblom, Prijs en Verlouw zag ik regelmatig voorbij flitsen. Cees en ik reden voornamelijk strategisch om het toch leuk te houden voor onszelf, dat wil zeggen voor de publieke tribune schakelden we een tandje bij om heel netjes voor het duizendkoppige publiek langs te schieten, om daarna weer wat af te schakelen. Het moet er toch strak uitgezien hebben.

Na de wedstrijd parkeerde ik Cees met zijn fiets in de kleedkamer en daarna op een bankje van het cafe op de hoek. De mannen profs waren zich al aan het opmaken voor het 'toetje'van deze middag voor het publiek, een 80 km rondrit met Astarloa. Karsten Kroon, 1 mei nog winnaar van de Henninger Turm wist met het kopgroepje Astarloa en wesemann mee te springen en een derde plek op te eisen. Ook Bram de Groot reed na een kwakkel periode vanwege griep en/of andere infecties weer mee in het peloton.

Daarna reden we terug met Mulder richting Arnhem. De gesprekken in de bus geven altijd een goede aanleiding om Jan's sportieve circuit en successen verder uit te diepen. Zo wilde ik weten of hij nog tegenstand van Italianen kan verwachten op de Paralympics, dit omdat hij metname concurrentie van de Spanjaarden vreest (Munoz). Ongetwijfeld komen de Italianen met een tandem, maar wie het is is nog niet bekend. Vroeger (1985) was er een gerenommeerde renner, ene Maffioletti, die vooral ook zijn naam mee had en nogal eens wat renners aan de kant zette. Mulder wist er nog aan toe te voegen: "Op de keper beschouwd zijn de meeste renners rare snuiters, ik heb vanmorgen nog met een scheermachiene langs de benen geraasd."

Uiteraard was ik benieuwd naar Jan's voorbereidingen op 5 mei, zijn kwalificatiekoers voor Athene. Dat is toch veel belangrijker dan die jampot koers hier man, neem je niet te veel risikoos door in Made te gaan rijden? , had ik hem 's morgens in de bus nog toe gebeten. Als het licht regent, ben je woensdag verkouden en is het: einde verhaal! Hij vond het weer echter goed genoeg en van thuis zitten wordt je ook alleen maar kriegelig, dus toch maar fietsen. "Allemaal klinkers", wierp ik nog tegen, maar daar werd niet opgereageerd. Er vanuitgaande dat Pascal Schoots een goede piloot is moest ik er maar van uitgaan dat er niks mis kon gaan in die koers. De onverkwikkelijke gedachte kwam op dat als ik ook maar een minimaal stuurfoutje zou maken dat dan ook Mulder tegen de vlakte zou kunnen liggen. Vandaar dat wij hem alle ruimte hebben gegeven op de klinkers van Made.
Een vreemde 'doem'gedachte, zoiets? Neen! Normaliter hoor je achtervolgende tandems goed aankomen omdat er een auto voorop rijdt, maar pakweg in de 40 ste ronde verdwenen deze voorrrijders onverwacht uit de koers en zodoende zat ik ook zonder stuurfoutje bijna bij Jur Prijs en nog een tandem in de wielen. Met kracht moesten Cees en ik van onze koers afwijken, echt een link moment. Als Cees 'geschud' had wat ie ook nog wel eens deed was een botsing welhaast onvermijdelijk geweest! Maar et ging gelukkig goed.

Met chauffeur Henk uit Lochem knoopte ik gesprekken aan over nieuwe (fiets) perspectieven in de Achterhoek? Zitten de witte wieven er nog, Henk? Jazeker! Henk wist de te melden dat meneer Postel nu opperhoofd Witte Wieven is en dat hij het goed doet, een Witte Wieven Ronde rondom de Lochemse berg zou wel eens tot de mogelijkheden kunnen gaan horen. Ook interessant voor MountainBikers. Onderweg hoor ik ook nog via katalysator Mathilde dat de begeleiding van de Paralympische ploeg in Sydney de nodige voeten in de aarde heeft gehad. Er zijn inderdaad nogal wat begeleiders ''over de rooie gegaan" toen. Daar zouden we van moeten leren. Na een gedegen voorbereiding hoeft dat echt allemaal niet.

Hoe het er allemaal voor staat met die Paralympics is nog niet helemaal duidelijk. Af en toe rommelt het behoorlijk in de equipe. Aan Mulder zal het zeker niet liggen. Hij profileerde zich weer sterk in de Ronde van Made. 5 mei volgt zijn race op het hout van Alkmaar. Dan weten we meer wat betreft zijn vormbehoud en sportieve mogelijkheden.
Het wordt nu afchecken hoe de situatie zich rond de Spelen gaat ontwikkelen. En dan zullen we zien of Jan nog een keer een gooi naar GOUD kan doen.
Wie weet kunnen de honden van Piet Kerseboom nog een handje helpen!


Victor Droop