Blôf, Anus en Anijs, oftewel de Slag gemist ????
Vier kansen krijgt 'team Mulder' om die fel begeerde plak te halen in Athene. Vier keer kans op een plak met olijftak. Want opnieuw gaan zich 4000 athleten warm draaien voor hun Spelen in Athene. Daarvoor heeft Nederland er 97 afgevaardigd. Hier komt ie dan, de beslissende column van het Orakel met de voorspellingen wat betreft de kansen van team Mulder op de Paralympics 2004.
Een olijftakje zal Mulder zeker niet weigeren. Ze staan goed, die takken, dat zonder meer. Vooral Deborah Gravenstein vond ik wel lachen met die tak. Waar komt dit opmerkelijke gebruik toch vandaan? Het is één van de oudste gebruiken in de olympische wereld, je kunt het al vinden in 'Asterix en de Olympische Spelen', pas nieuw uitgegeven, waar de dikke Obelix na een paar Romeinen neer gehouwen te hebben met een olijftak gesierd wordt.
Met pakweg twintig dagen te gaan, maakt Jan Mulder nog steeds een redelijk relaxte, sterker: goede indruk. Hoewel hij klaagt over een tendinitis , een ontsteking van de schouder. Rotatorenmanschettenruptur zo noemen ze dat in Duitsland (www.dr-gumpert.de). Omdat ik Mulders sportmasseur Rudy Bergmans niet kon bereiken (er wonen wel meer Bergmansen in Noord Brabant!) ben ik maar te rade gegaan bij onze oosterburen. Van de Bergmans die ieder vezeltje in Jan's athletische lijf schijnt te kennen had ik wel eens een prognose over de kwetsbare schouder willen horen.
Vier jaar lang heeft Mulder bovenaan in de UCI rankings gestaan, altijd bij de eerste drie. Opmerkelijk, hij scoort op ieder onderdeel goed. We moeten de blik internationaal richten om de prestaties van Mulder in het juiste licht te zien. Dan zien we dat de Spanjaarden met een zeer sterke ploeg aan komen zetten , met daarin o.a. Miguel Clemente, Christiaan Venge Balbao en Gonzales Montares.
Venge was er vier jaar geleden ook al bij en won brons in Sydney op de 4km achtervolging, het onderdeel waar Mulder en Straahof goud pakten. Venge rijdt dit jaar echter ijzersterk en wordt dan ook voor plaats 1 getipt door het Orakel (hoewel de Spaanse ploeg geteisterd wordt door een diarree probleem)(www.ibsa.es). Ook de Fransen zijn altijd sterk in de achtervolging, voor Jeremy Noyelle ziet het Orakel daarom zilver weggelegd. Brons gaat naar Nederland, jawel, Mulder en Schoots zullen beslag leggen op de derde plaats.
De beste kansen heeft Jan Mulder volgens het Orakel in de tijdrit. Het Orakel ziet hier team Mulder winnen, een halve seconde voor Robert Allen (Gbr) en Robert Plotkowiak, Polen. Maar aangezien de punten van de tijdrit worden opgeteld bij die van de Road Race komt team Mulder in totaal niet verder dan zilver in de totale uitslag. De winst in de Road Race zelf gaat naar Plotkowiak (Polen) Goud voor Polen dus, zilver voor Shaptisaboi uit WitRusland, gevolgd door Cyrille Josso (Frankrijk).
Wat betreft de Road race houdt het orakel een sterke slag om de arm, in feite is het een vrij onvoorspelbare ratje toe, waarin van alles mogelijk is. Maar wat het orakel ziet gebeuren is dat de Noord Europese 'eenlingen' ( Terge To (Noorwegen) Plotklowiak ( Polen), Shaptisaboi (Wit Rusland) en Mulder (Nederland) zich gezamenlijk hard gaan maken tegen de Spaanse en Franse combine. Het is dus zaak om hier de sterke Oostblok mannen te volgen om Zuid Europa tegenspel te geven.
De 1 kilometer sprint, waar Theo Bos zo uitstekend op scoorde zal wederom gewonnen door de Japanners Yoshihara/Mizusawa, Paul Clohessy pakt het zilver en Greg Ball het brons.
Is er volgens het Orakel dan geen enkele kans op goud voor team Mulder?
Let wel: de kans is niet bijster groot, maar niets is onmogelijk. Zowel op de 4 kilometer als in de RoadRace kunnen er onverwachte dingen gebeuren. Nogal afhankelijk van de startvolgorde. Mogelijke wondertjes en een supertijd op de 4km zijn zeker niet uitgesloten. Mulder doet er goed aan een voorbeeld te nemen aan VdH en Anky van Grunsven , die lieten doorschemeren dat het plezier, beter gezegd het genieten, voorafging aan de prestatie. Als Jan zich tijdens de Roadracewedstrijd kan voeden met prettige gedachten, zoals "ik heb toch maar mooi al die 'sukkels' als een Sjaak, een Rob, een Victor, een Richard, een Jurriaan, een Arnold, een Vasco, een Patrick ver achter me gelaten, heel ver", dan kan zo'n gedachte weleens plotselinge meters winst opleveren.
Het ziet er dus redelijk gunstig uit voor team Mulder, in de bol van Het Orakel. Er zit nog steeds muziek in, soms met de nodige Blôf. (Blôf , 4 september Vereeniging, Nijmegen) En bluf zal nodig blijken te zijn in de wedstrijd . Als Jan zich nog drie weken weet te disciplineren (vooral geen dope, alcohol, een verstopte anus, een derde bal of vreemd gaan) komt het allemaal wel goed.
En laten we niet vergeten dat de vrouwen ook in team Mulder een belangrijke rol spelen. Zijn moeder pushte hem destijds te gaan wielrennen en zijn ega Angelina houdt het zaakje letterlijk en figuurlijk op de weg. Misschien dat zij hem hier en daar nog wat kan visageren. Buitengewoon indrukwekkend was bijvoorbeeld de bril van Jan in Sydney. Tegenwoordig heb je ook sportcontactlenzen met hele vreemde en verbluffende effecten, bv de tol.
Zelf leef ik al maanden tussen hoop en vrees of ik Athene nog ga halen. Heb ik de slag gemist? Soms denk ik van wel, en dan weer niet. Ik heb mij afgelopen jaar proberen te ontwikkelen van supporter-met beperkingen tot top-supporter-maar -met- beperkingen. Mijn kansen zijn geslonken tot 25%, dat is het lot van de top-supporter (www.lottolympics.nl). Van alles heb ik geprobeerd om sponsors te vinden, tot op heden is het echter niet gelukt. Van briefwisselingen met Vincent Bijlo, mevrouw Limbach, minister Hoogervorst, brillen en fietsenzaken, zelfs Stevie Wonder heb ik benaderd, tot nu toe alles zonder resultaat. (Stevie Wonder heeft overigens een prachtige website, www.steviewonder.com) TJa, dan houdt het op een gegeven moment gewoon op. Wat rest is het opwekken van het echte Griekse gevoel en dat kan eenvoudigweg door het sappelen op een blokje anijs! ( het is de anijs die het typische Griekse accent geeft aan de verschillende gerechten, niet alleen de ouzo, maar ook de dolmadaki's smaken dan beter!
Tenslotte de fietstips van het Orakel: Tot en met eind september kun je meedoen met Utrecht On Bike, een fietsspeurtocht door de stad Utrecht. Info VVV Utrecht. Op zondag 26 september is er voor de thuisblijvers de 8e Henk Lubberding Classic, inschrijven voor 17 september (zie wielerrevue, augustus 2004) Met nog twee columns te gaan: volgende keer aandacht voor Jan en Nel Dop, de broers van Beekhoven, Hans Vonk, Tanni Grey en Herman Snoeiinck!