Dis-portare: le tour des ganses!

Het woord sport is eigenlijk maar een raar woord. Op het eerste gezicht kun je er weinig van bakken kwa betekenis. Maar onlangs kwam ik zowaar de echte betekenis van het woord sport tegen. Het is een samenvoegsel van twee latijnse woorden: dis en portare=brengen. Het woord heeft te maken met de ruimte in Italiaanse kloosters waar 'de mensen op adem' kwamen dan wel vertier beleefden. Op dit moment wordt het woord sport meer gebruikt zoals het nu in het woordenboek staat dus als het verrichten van lichamelijke activiteiten met een ontspannend karakter. Passen we deze definitie toe op de Tour de France dan kun je je afvragen of dit nog wel echte sport is. Tenminste voorzover het het ontspannend karakter betreft, het is toch allemaal inspanning wat je ziet daar. Volgens Peter Nelis, die onlangs aan de dis zat, is het een pure stofwisselings-wedstrijd, sommigen komen volgens hem zelfs 'ruftend' over de finish, aldus Peter die meerdere keren de tour van dichtbij gezien heeft.
Wat dat betreft hebben de ganzen het beter. Zij vliegen ook in etappes naar het zuiden, maar via een innerlijke vast voorgeprogrammeerde route. Wanneer je ze ziet vliegen zie je het ontspannen karakter van hun toer er van afdruipen (www.tourdesganses.nl) , heel anders dus dan de Tour de France en de vraag dringt zich op of de gans in wezen niet intelligenter is dan de mens.
Maar goed laten we er van uitgaan dat de tour het summum is van topsport. Dan hebben we vandaag weer een heel sterk staaltje beleefd van het fenomeen Lance Armstrong. In de tijdrit naar Alped'Huez 'spoelde' hij er ogenschijnlijk gemakkelijk 'een minuutje overheen', zoals Mart Smeets het mooi wist te verwoorden. De menselijke haag van wielertoeristen op de berg leek dikker te zijn dan ooit, het hoofd van Jan Ullrich kon zich er ternauwernood doorheen 'friemelen', aldus alweer Mart Smeets.
Eén van de grote bewonderaars van Lance is de tandemwielrenner Lars Vogelenzang. Lars is zo'n echte fietskanjer. Hij is net als ik vaak ook in de achterhoede te vinden en hij weet zich voortdurend in te zetten in verschillende disciplines. Hij tandemed, hij mountainbiked en wielrent. Bovendien weet hij er ook echt wat van. Ik meldde hem dat er een nieuw boek over Lance op de markt was, met fotoos beter dan die van onze Cor Vos (www.corvos.nl). In het boek wordt ook kort aandacht besteed aan de rol van tandemen in het wielrennen, want ook Lance is van alle markten thuis. Lars haakte gelijk in: oh, die fotoos van Graham Watson bedoel je , ja, dat is ongelooflijke klasse."
Dat Lars Watson kent bevestigde bij mij de indruk dat we hier te maken hebben met een kenner, die het wielrennen van binnenuit beleefd. Hij spreekt over Lance alsof hij Armstrong meerdere malen ontmoet heeft en diens trainingsprogramma's ingesnoven heeft, zoals generaties voor hem spraken over Joop Zoetemelk en Eddy Merckx.

Hoe vergaat het in deze tijd zo vlak voor de Spelen toch ons eigen fenomeen Jan Mulder? Eerlijk gezegd, ik hoor weinig van hem, maar dat kan ook niet anders want hij bevindt zich veel in het buitenland. Trainingsstage in de Franse Jura, misschien nog wat sfeer proeven in een haagje langs de Tour. Jan houdt het spannend voor de buitenwereld. Het is nog steeds niet duidelijk wie er in de tijdrit en de roadrace precies aan de start gaan verschijnen, wat dat betreft hanteert Mulder de regels van de topsport en zet hij al zijn voorrijders op scherp.
In de wedstrijden rondom Madrid testte hij nogmaals Bart Boom, die met een etappe overwinning zeker niet door de mand gevallen is en waardoor de keuzes misschien ook voor Mulder zelf alsnog lastig beginnen te worden.
Of ik zelf de Paralympics van dichtbij bij kan wonen word steeds twijfelachtiger. Graag zou ik ook een Grieks feta kaasje proeven in de Peloponessos, maar die kans lijkt vanwege financiele malaise kleiner en kleiner te worden.
Een summier lichtpuntje heb ik nog. Tijdens de Vierdaagse van KTOMM Bronbeek in Arnhem , het militaire invaliden tehuis waar ik ook zes jaar de deur heb plat gelopen, hield vrijwilligster Puck de Voogd - Willemsen een hele bijzondere speech. Puck was destijds in 1980 ook al vrijwilligster toen de Paralympics in Arnhem werden gehouden (zie foto) Zij vertelde buitengewoon smeuiig over de hectischje organisatie van het evenement al hier.Zelf was zij belast met jurytaken bij het zwemmen. Het nemen van kordate jurybeslissingen was niet altijd even gemakkelijk. Op een gegeven moment riep een deelnemer die maar één arm had haar toe: zeg, diskwalificeer jij me niet? Puck snapte de vraag niet, maar het bleek dat in de reglementen duidelijk stond dat de deelnemers met twee handen de finish aan moesten tikken. Puck de Voogd kan nog uren vertellen over haar belevenissen van toen en wie haar eens wil ontmoeten moet dan maar eens KTOMM Bronbeek aan de Velperweg in Arnhem binnen stappen.

Dan weer een vraag van de week, deze keer afkomstig van Hendrik van der Beek (Wageningen, directeur Eurovite). Hendrik: Ik ben vorige maand naar de Giro d'Italia geweest. Daar liep een man in een rood gewaad met drievoet. Laatst zag ik hem weer, nu op tv, in de tour-etappe naar Quimper. Mijn vraag luidt: Is dit een zgn. Griekse Godheid?
Antwoord van het Orakel:. Beste Hendrik, de man is zeker geen Griekse Godheid. Hij draagt kleding die gedragen werd in de tijden van het oude Rome. Bovendien is de man geen Griek maar een Duitser. Mensen mijden hem bij de etappe plaatsen omdat ze hem te extreem vinden. Wel draagt hij een drievoet, die verwijst naar de God Neptunus. In zoverre was je vraag 'adekwaat' te noemen.

Tenslotte: er zijn mensen die vragen of het Orakel uitspraken kan doen over de klassering van Mulder in Athene. Antwoord: In principe kan het orakel dat nu al, maar het orakel doet deze uitspraken niet voor 1 september.

Volgende keer besteedt het Orakel van Delphi aandacht aan: Sander Douma, Frits Baake, Luuk Lukassen en Ton Manvelders