La Cyclope Saskia Mulder: gewoon een meisje.

Heerko Gorter is het type: 'bekvechter'. Als ik het goed begrijp kan Heerko een renner op achterstand zetten door op de fiets tegen een tegenstander 'met de mond te keer' te gaan. Vorig jaar zette hij daarom met Jan Mulder een klasse tijd neer in de Hamburgse HEW Cycloclassic van 3.58 en nog een beetje en werden ze zesde. Dit jaar reed Jan samen met Pascal Schoots en finishte hij als eerste. 6 minuten voor het grote peloton bestaande uit ruim 10.000 man en ruim elf minuten voor de tweede tandem, in een tijd van 4.00.23,7 seconden.
De vraag dringt zich op: wie is dan de betere renner, Heerko of Pascal? Persoonlijk ben ik geneigd om te zeggen: Pascal Schoots. Waarom? Pascal is het type 'winner', simpel gezegd: hij kan een wedstrijd winnen. Dit jaar heb ik hem meerdere keren zien fietsen en altijd zorgde hij voor gevaar en zat hij er in de beslissende slagen bij. Solo is hij in staat te winnen van Marcel Alma (WV Eemland), de meest constante en beste amateurrenner op dit moment. (www.wielrennen.pagina.nl)
En die snellere tijd van Gorter dan? De tijdsregistratie zegt lang niet alles.
Wanneer je zes minuten voor ligt en je weet zeker dat je de wedstrijd wint is het normaal dat niet alles meer uit de kast gereden wordt. Bovendien klokte ik zelf een 3.54.50 voor Jan en Pascal en heb ik zo m'n vraagtekens bij de tijdswaarneming in Hamburg. Maar het sterkste argument vind ik: Pascal is een 'non-verbale vechter'. En dat is wat internationaal nodig is. Nederlands (beleefd of scheldend) verstaan ze toch niet. Nee, ik heb zeker na Hamburg 100 procent vertrouwen in het duo Mulder-Schoots.

Zaterdag volgende week barsten ze los, de Griekse Spelen waar we met z'n allen zo lang naar toegeleefd hebben. Het wielrennen kan voor de medaille-oogst wel eens heel belangrijk gaan worden. Het gaat anders uitgaan pakken dan we met z'n allen bedacht hebben. Het mooiste naar mijn smaak zijn de wegwedstrijden, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Maar ook op de baan kan het magnifiek worden.
Op de baan ziet het Orakel het voor Leon'tinus' roosleurig in, dat gaat zeker 2 medailles opleveren. (waarvan 1 goud, 3 km achtervolging). Bij de mannen ziet het Orakel een plak weggelegd voor Slippens / Stam en zilver voor Mouris/Straathof/Heijmans en Schep, een vergelijkbare prestatie met Melbourne. Geheel onverwacht ziet het Orakel ook goud blinken voor Yvonne Hijgenaar!
Wat betreft de weg (118 km) is het allemaal veel lastiger te voorspellen. De concurrentie is groot. Met bij de dames : Judith Arntz, Zabirova, Cook, Oenone Wood en een zeer gevaarlijke Italiaanse Vera Carrara . Het Orakel ziet hier de Australische Wood winnen voor Carrara en Zijlaard , oftewel het goud gaat hier aan onze neus voor bij. Oenone wint, mede vanwege haar Griekse voornaam (Oinone!)!
Bij de mannen wordt het ongemeen spannend. Voor de tijdrit gooit Jan Ullrich zeer hoge ogen, alsmede de Zwitser Cancellara. Onduidelijk is of de Amerikaanse kampioen Zabriedski die door iedereen over het hoofd wordt gezien meedoet. De wegwedstrijd (13 ronden, 224 km) is het beste te vergelijken met het WK in Hamilton van vorig jaar. Belangrijkste kanshebbers zijn volgens het Orakel kijkend in de glazen bol: Rebbelin, van Petegem, Boogerd, Astarloa, Vinokourov, Paolini, McEwen, O’Grady, Boonen en Pettachi. Ullrich en Bettini acht het orakel eigenlijk al uitgeschakeld voor deze prijs.
Komt het op een massa-sprint aan dan wordt het Boonen en in het andere geval heeft Michael Boogerd een gerede kans op het winnen van de wedstrijd. Dan nu de gewaagde voorspelling voor de Olympische wegwedstrijd van Het Orakel: 1) Boogerd, 2) Vinokourov 3) van Heeswijk. Hoe dat zo? Van Heeswijk zal er alles aan doen om Rebbelin, Paolini, Astarloa en van Petegem af te stoppen en kan daardoor zelf toch in een gunstige positie terecht komen.

Voor Jan Mulder is het zaak zijn geplande programma in overleg met therapeuten gewoon af te werken (dit vanwege zijn schouderblessure) Met de opsteker van de HEW-classic is een super prestatie op het EK niet eens echt noodzakelijk, maar Jan kennende zal hij er ook dan weer voor gaan. Heel okay vind ik dat Mulder zich onlangs verdiepte in de oude Griekse literatuur. Zo leest hij de beroemde Ilias van Homerus. Hoe? Dat weet ik ook niet precies. Ongetwijfeld is de Ilias vertaald in braille, maar Jan heeft ook een luistervertaal mogelijkheid op zijn PC. Dat hij dit boek leest is werkelijk heel verstandig! Je zou maar eens een westrijd verliezen door een cultuur-shock!!!
In de Ilias komen meerdere Cyclopen voor, één-ogigen, verwekt door Kronos en Gaia, de godin van de aarde. Onlangs verscheen het boek Gewoon een meisje geschreven door Saskia Mulder. Dit kan geen toeval zijn, want eergisteren beviel mijn buurvrouw Saskia van een jonge telg Nikki. Nikki, hoera, gewoon een meisje! En op de voorkant van het gelijknamige boek van Mulder, een één-ogige cyclope!

Tenslotte de vraag van de week: Deze keer afkomstig van Henk de Velde (www.henkdevelde.nl) vanuit het verre Tiksi (Siberië) en gericht aan Jan zelf.
Beste Jan, Ik wens jou suskses in Athene. Ben vermoedelijk in november terug in Nederland. Zelf fietste ik rondjes om de kerk in Kampen/IJsselmuiden. Pas veel later heb ik het ruime sop gekozen. Via rock & rolstoel (www.rockenrolstoel.nl) ben ik op jouw activiteiten gewezen. Daar heb ik groot respect voor. Maar mijn terrein is ook interessant. Wist jij dat onlangs in Vollenhove de grootste nederlandse Schoener ooit , een driemaster luisterend naar de naam Athena van de werf gelopen is?
Het orakel van Delphi wenst opvarenden van de Athena een Behouden Vaart en besteed in de volgende column aandacht aan: Derk Hasselo, Rudi Bergmans (ovb) Jan en Nel Dop en Berkelrijder Ton Cornelissen.

Tenslotte de wielertip van de deze maand, deze blijft in Duitse sferen:
Radmarathon und GP Schwarzwald, 21 augustus (meerdere afstanden mogelijk)