Het wakend oog, een ui en Zaziki met peren!

Als je met een boot oversteekt van Harlingen naar Terschelling en aanmeert in de haven van West Terschelling, kun je je bijna niet ontrekken aan het Wakend Oog. Het wakend oog is een klein café met een terras midden op straat. Het oog zit 'gemonteerd' boven de deur van het café. Van hieruit werd al het zeemanswezen in de gaten gehouden.
In dit café was het dat ik de eerste beelden oppikte van de Olympische wegwedstrijd van Leon'tinus'. Het ging toen nog erg goed, Tinus deed sleurend kopwerk, in een groep waar alle favorieten in zaten. Het parcours oogde goed voor de kijker, steeds daar onder langs het Panthenon omhoog, prachtig weer. Maar dan, die beroerde val, die enorme smak die Tinus maakte daar voor in het peloton. Zadziki met peren, zeg!! De mensen in het café waaronder ikzelf sloegen als het ware mee tegen het wegdek en het werd muisstil in de tent. Jemig de pemig, wat een val was dat. Een dag ervoor was ook Michael Boogerd al merkwaardig tegen de grond gekwakt, omver gelopen door een Australische supporter. Heel cynisch allemaal, daar waar zo hard voor getrained is.
De beide valpartijen zijn absoluut niet voorzien door het Orakel. Het orakel heeft deze dagen dan ook meerdere vragen over zijn betrouw-baarheid binnen gekregen. Het volgende commentaar kwam binnen van de heer Ankersmit (timmerman). "Na uw foutieve voorspellingen wat betreft de Olympische wegwedstrijden wil ik u nog op een ernstige fout wijzen. In 1 van uw columns beweert u dat de Olympische wielerbaan is opgetrokken uit Russisch hardhout. Dit is pertinent onjuist, de baan is opgetrokken uit hardhout uit Afrika en wel uit Khartoum. Dit is namelijk beter tegen hitte bestendig. Wilt u dit even rechtzetten?"
Het Orakel: "Geachte heer Ankersmit, u heeft helemaal gelijk, het hout komt inderdaad uit Afrika. Wat betreft Michael Boogerd, er was om gegronde redenen inderdaad sprake van een lichte Wishfullthinking, die werd ingegeven door zijn prestatie in Luik Bastenaken Luik. Het orakel heeft voorzien dat een Belg of Italiaan zou gaan winnen. Echter, dat dit Bettini zou worden had het orakel niet gedacht, dat klopt. Waarschijnlijk zat Bettini op een 'gelukkige maanstraal', waardoor hij de winst kon meepakken. Ook wat betreft Jan Ullrich zat het orakel er naast. Ik raad u aan het boek 'Eerlijk duurt te lang' van Jansen en Jansen te lezen, een boek over list en bedrog in de sport.
De voorspellingen inzake Leontien van Moorsel blijven echter staan. (Inmiddels weten we dat Leontien inderdaad goud gepakt heeft en hoe!) Ook wat betreft Thomas Dekker en Max van Heeswijk zat ik er niet ver naast. Theo Bos komt uit op brons. En de club met zijn broertje Jan en Teun Mulder ook."
Hoe Jeroen Straathof er momenteel voorstaat is nog niet helemaal bekend. Ook hij heeft zeker medaille kansen. Vanmorgen verscheen in dagblad Trouw (19-08-2004) een interview met hem, waarin hij aangeeft als een ui op de fiets te zitten. Maar hoe een ui precies voelt, tja dat is niet makkelijk in te leven. Het is een lezenswaardig interview, dat wel, Straathof gaat ook uitgebreid in op zijn carriere met Jan Mulder en Peter Pieters.
Na deze weer bijna mythische voorspellingen terug naar de Berkelrijders.
Want het waren tenslotte de Berkelrijders die in 1996 aantoonden dat er nog wel degelijk idealen bestaan in de wereld van sport en geld. Het volgende verhaal tekende ik grotendeels op uit de mond van Derk Hasselo. " In 1996 reed ik mee in een enthousaiste groep die zich inzette voor mensen in Polen die het niet al te breed hadden. We reden om geld in te zamelen voor de stichting Vrienden van het Poolse Volk. Het werd een enorme belevenis en het resultaat was ernaar. Uiteindelijk haalden we geloof ik 20.000 gulden op. Het was een route die bestond uit dag-etappes, een bakker uit Boxtel sponsorde ons met krentebollen. Frits Baake was mee en moest de hotels regelen, Ad en Diny Verhoeven bepaalden de route en Jan Bressers en zijn vrouw Rieky deden de catering. Of Tonnie Cornelissen er toen al bij was weet ik eigenlijk niet meer, het zou kunnen. Berkelrijder Tonnie heeft later (na de dood van Jan Bressers) nogal wat mechaniekers taken van Jan Bressers overgenomen. Ik had er daar in Polen een veertien plaat op zitten, een zeer groot verzet. We reden in de Harz wat voor de neus weg, maar het was wel super gaaf, één van de mooiste acties waar ik aan heb meegewerkt."
Voor Mulder zelf is de laatste spannende fase van het toeleven naar DE wedstrijd begonnen. En het is te merken. Thuis in zijn 'André Kuipers achtige' werkhokje kun je merken dat hij wat onder druk staat. En moet afrekenen met verschillende weerstanden. Maar hoe hoger de druk en de weerstand nu, des te groter de explosieve kracht en ontlading in Athene!
Jan worstelt zich er naar toe, waarschijnlijk via een uitstapje in Gippingen. Na deze inspanningen zal het Orakel de balans opmaken en in de volgende column (rond 1 september) met de voorspellingen voor Athene voor de dag komen. We houden het spannend!, dat zeker.
Tenslotte tip ik u het Nederlands Kampioenschap Toerfietsen dat op
zaterdag 28 augustus gehouden wordt in Wateringen. Informatie kun je vinden via: www.nftu.nl. Door de drukte rondom de Olympische Spelen wordt de aandacht voor Jan en Nel Dop en Rudy Bergmans nog een column-pje opgeschoven.