RONDE VAN POLEN 2004 DE DATO 25 – 27 JUNI 2004

Eind juni werd in de omgeving van het Poolse Poznan voor de 6e keer gestreden om The Presidents Cup of Poznan voor tandemwielrenners. Dit is de feitelijke benaming van de Ronde van Polen. Ook deze keer was er een Nederlandse afvaardiging aanwezig in deze door Jan Mulder reeds 3 keer gwonnen etappe wedstrijd. Ook nu was Jan Mulder aanwezig. Dit keer reed hij met debutant op de tandem Jan Weevers. Daarnaast kwamen voor Nederland de combinaties Theo Verlouw/Alfred Stelleman en Rob Gerrritsen/Sjaak Vlasblom aan het vertrek.

Etappe nummer 1 tijdrit 13 kilometer
Op vrijdagochtend 25 juni ging de rittenkoers van start met een tijdrit over 13 kilometer. Met een gemiddelde snelheid van 52.1 km ging de winst naar Robert Plotkowiak/Krzysztof Kosikovski in een tijd van 14 minuten en 57 seconden. Op 4 seconden werden de Wit-Russen Danilil/Shaptsiaboi tweede. Jan Weevers/Jan Mulder legden beslag op de 4e plek met een achterstand van 20 seconden. Stelleman/Verlouw werden 16e, en er was een 19e plaats voor Gerritsen/Vlasblom.

Etappe nummer 2 80 kilometer
Nog die zelfde dag was er in de namiddag een rit op een afgesloten autocircuit in Poznan. Er werden 20 ronden van 4 kilometer afgelegd. In de finale ontstond er een kopgroep van 7 combinaties met daarbij alle favorieten uit het klassement. Het Noorse team Johnson/Eriksen demareerden zeer verrassend in de laatste omloop. De Poolse klassementsleiders en de Wit-Russen wilde voor elkaar het gat niet dichten. Zo ging de ritwinst naar de Noren in 1 uur 57 minuten en 50 seconden. Door de kleine voorsprong en de bonificatieseconden klommen Johnson/Eriksen naar de 3e plek in het tijdklassement. Weevers/Mulder zakte door hun 6e plaats in de rituitslag naar een 5e positie in de tussenstand.

Etappe nummer 3 117 kilometer
Op zaterdagmorgen 26 juni werd de langste rit gehouden. Al om 10 uur werd er gestart. Het was behoorlijk fris. Na de start was er direct een demarage van het Wit-Russische team Danilik?Shaptsiaboi. De Polen Plokowiak/Kosikowski reageerden direct. Weevers/Mulder haddeen niet direct door dat de Wit-Russen gedemareerd hadden omdat deze vanwege de kou niet in hun gebruikelijke rood-groene tenue reden maar in een wit-blauw trainingsshirt. Omdat Jan Weevers voor het eerst deze combinaties tegen kwam had hij niet door dat het alle hens aan dek was. Nu waren plotsklaps de nummers 1 en 2 van het klassement samen weg. De andere Polen en Wit-Russen wilde niet meer rijden en de Noren blonken de hele ronde al niet uit in het op koprijden met de neus in de wind. In de slotfase van de rit werd er dan toch nog een achtervolgende groep geformeerd bestaande uit 5 tandemkoppels waaronder Weevers/Mulder. Het was echter al veel te laat om de achterstand nog te niet te doen. De winst ging naar Plotkowiak/Kosikowski voor Danikil /Shaptsiaboi. Op ruim 7 minuten werden Weevers/Mulder 6e. Stelleman?Verlouw werden op 14 minuten 14e. Een 23e plek was er voor Gerritsen/Vlasblom.

Laatste Etappe nummer 4 55 kilometer
Op zondagochtend werd de Ronde van Polen afgesloten met een kriterium te Poznan over 55 kilometer. Weevers?Mulder hadden nog de smoor in over de gemiste slag van de dag van gisteren. Ze bleven net zo lang demareren tot ze uiteindelijk met 2 Poolse teams op voorsprong kwamen in de rit. De ontsnapping leverde uiteindelijk een voorspong op van 1 minuut en 13 seconden. Dit was genoeg om in het tijdklassement een sprongetje te maken naar de 3e plaats. De etappezege ging jammergenoeg net verloren. Op de streep werd de Nederlandse combinatie geklopt door de Polen Marek/Badura. Zij waren in de sprint net een metertje rapper..

Eindklassement
De eindzege ging naar Plotkowiak/Kosikovski. De 2e plaats was voor Danilik/Shaptsiaboi. Een keurige 3e plek dus voor Weevers/Mulder.
De andere Nederlandse combinaties werden uiteindelijk 12e (Stelleman/Verlouw) en 18e (Gerrisen/Vlasblom).