Voor de Spaanstaligen onder ons: Verslag in El Adelenatado

Ronde van Spanje: "Koersen waar koersen voor bedoeld is"
door Bart Groot Zevert

9 t/m 11 juli vond de ronde van Spanje plaats in en rond de Spaanse stad Segovia. Een oude monumentale stad met een prachtig aquaduct.

Vrijdag avond 1e etappe 80 km Palazuelos - Palazuelos

De 1e etappe vond 7 km verderop plaats in het plaatsje Palazuelos. Een mooie omloop van zo’n 14 km lag voor ons klaar met als toetje een klim van 2 km met 10 procent stijging! De slag van de koers viel al in de 1e ronde op die klim. Helaas konden wij op dat moment niet aanpikken en er reden 5 tandems weg. De Nederlandse afvaardiging die overigens bestond uit Bart Boom/Jan Mulder, David Fictoor/Alfred Stelleman en wij zaten in de achtervolgende groep die bestond uit 5 tandems. De Nederlanders werkten samen om terug te komen maar het groepje liep steeds verder uit. In de laatste ronde demarreerden David en Alfred voor de 6e plek. Op de klim ging een Spaanse tandem in aanval om ze terug te pakken en wij sprongen mee. Bovenop vielen David en Alfred en het Spaanse koppel stil zodat wij naar de 6e plek reden. Op het nummer 1 verloren wij maar liefst 4 minuten en op het groepje daarachter 2. Het klassement leek gemaakt, maar het blijft wielrennen…

Uitslag:

1. Francisco Gonzalez/Juan Rguez.

6. Luuk Lukassen/Bart Groot Zevert
7. Alfred Stelleman/David Fictoor
9. Bart Boom/Jan Mulder

Zaterdagmorgen 2e etappe deel 1 55 km Segovia - Segovia

De start van deze etappe vond plaats in het centrum onder het aquaduct. Vanaf deze plek ging het geneutraliseerd naar het parcours waar het officiële startsein werd gegeven. Onze verwachting was dat de slag weer vroeg zou vallen dus wij reden erg attent. Dit resulteerde in een ontsnapping in de 2e ronde samen met een Spaans koppel, later sloot er nog een tandem aan. Op de slotklim van het rondje, een prachtige klinkerklim op de vestigingsmuren van de stad moest een koppel lossen. Die kwamen de volgende ronde terug net voor de klim om er gelijk erop en erover te gaan! Deze demarrage konden wij niet beantwoorden. Gelukkig wou de andere tandem nog wel meerijden zodat we vooruit konden blijven. In de laatste ronde sloten nog 2 Spaanse tandems aan, maar wij wisten nog 2e te worden van de groep dus 3e in de etappe. De klassementsleider had materiaalpech en kwam op 4 minuten binnen. Het klassement was dus weer helemaal open! In dit klassement stonden wij op een 5e plek op dat moment.

Uitslag

1. Miguel Angel Clemente Solano/Ignacio Soler Siles
2. Cesar Luis Pardo/David Urquiza
3. Luuk Lukassen/Bart Groot Zevert

8. Bart Boom/Jan Mulder
9. Alfred Stelleman/David Fictoor

Zaterdagmiddag 2e etappe deel 2 4,7 km (T) Segovia – Segovia

De klimtijdrit van deze middag bestond uit een lange afdaling op een rechte weg, toen wat bochten en dan opnieuw de klinkerklim dan weer terug de stad in om onder het aquaduct te finishen. Wij reden een goede tijdrit, hadden op het moment dat wij finishten de 2e tijd, maar er bleken nog 3 Spaanse tandems sneller te zijn. Een 5e plek dus.

Uitslag:

1. Miguel Angel Clemente Solano/Ignacio Soler Siles 6:10
2. David Leal/Oscar Borrao op 8 seconden
3. Christian Venge/ Antonio Cuyas op 10 seconden

5. Luuk Lukassen/Bart Groot Zevert op 13 seconden
9. Jan Mulder/Bart Boom op 16 seconden
12. Alfred Stelleman/ David Fictoor op 46 seconden

Zondagmorgen 3e etappe 80 km Cantimpalos – Cantimpalos

Zondagmorgen de 3e en laatste etappe. Wederom een glooiende omloop van zo’n 25 km. Ditmaal vrij snel. Vele uitlooppogingen in de 1e ronde. Wij hielden ons rustig en hielden de nummer 4 van het klassement in de gaten. Dit koppel was in onze ogen het sterkste koppel van het peloton. Als je in je eentje 4 minuten pakt, kun je wel koersen. Op een gegeven moment was er een groepje vooruit met daarbij de 2 andere Nederlandse koppels. Wij zaten dus in het wiel bij de nummer 4. En ja hoor het koppel demarreerde en wij reden samen met hun naar de kopgroep toe. De samenwerking in de kopgroep was niet echt super en in de laatste omloop wist het peloton terug te komen. Op dat moment demarreerden Bart Boom en Jan Mulder op z’n zoetemelks. Constant bleven ze zo’n paar 100 meter voor het peloton uitrijden. Wij deden wat afstopwerk door de Spanjaarden die probeerden er naar toe te rijden terug te pakken. Omdat de Spanjaarden geen georganiseerd jacht op touw wisten te zetten, bleven Jan en Bart erg knap vooruit. Dit resulteerde in een mooie overwinning voor de Nederlandse equipe! In het klassement vonden geen veranderingen meer plaats dus wij wisten onze 5e plek vast te houden. Een prestatie waar wij tussen het Spaanse geweld tevreden mee waren!

Uitslag:

1. Jan Mulder/Bart Boom
2. Francisco Gonzalez/Juan Rguez
3. Miguel Angel Clemente Solano/Ignacio Soler Siles
4. David Leal/Oscar Borrao
5. Luuk Lukassen/Bart Groot Zevert

13. Alfred Stellman/David Fictoor

Algemeen klassement:

1. Christian Venge/ Antonio Cuyas
2. Moises Duran/ Jesus Crespo op 1:07
3. David Leal/Oscar Borrao op 1: 15
4. Francisco Gonzalez/Juan Rguez op 3:22
5. Luuk Lukassen/Bart Groot Zevert op 3:36

7. Jan Mulder/Bart Boom op 4:34
8. Alfred Stelleman/David Fictoor op 7:31

Conclusie

Een prachtige en goed georganiseerd etappekoers, met mooie parkoersen en aankomsten. Wedstrijden die selectief zijn door het parcours. Helaas hebben wij het klassement in de 1e etappe verloren, anders had er misschien wel meer ingezeten. Maar verder heeft het team bewezen goed bergop te kunnen rijden.