Tijdrit Tiel zondag 10 oktober 2004

LAATSTE TIJDRIT VAN HET WIELERSEIZOEN 2004 OOK PROOI VOOR SCHOOTS/MULDER

Op 10 oktober 2004 was er opnieuw succes voor het IZA-tandemteam. In Tiel werd de laatste Gentlemen-tijdrit uit een reeks van drie gereden. Jan Mulder kwam in deze 21 kilometer lange tijdrit twee keer aan de start. Naast Schoots reed Jan Mulder de tijdrit ook nog een keer met Piet van Drunen uit zijn team.

Pascal Schoots was de piloot tijdens de eerste rit van Jan Mulder. Na 28 minuten en 02 seconden passeerden de zilveren medaille winnaars van de laatste Paralympics de finish. Deze tijd bleek uiteindelijk goed voor de 1e plaats. Een half uur later was Jan Mulder opnieuw aan de start. Nu met veteraan Piet van Drunen (61 jaar). In deze samenstelling liet het IZA-tandemteam een tijd noteren van 31 minuten en 13 seconden. Na aftrek van de leeftijdsbonificatie van Piet van Drunen goed voor de 2e plaats.

Het was voor het IZA-Tandemteam de laatste wedstrijd van het tandemseizoen. In 2004 werden in totaliteit 8 overwinningen in de wacht gesleept die vooral aan het einde van het seizoen tot stand kwamen. De zilverenplak die Mulder/Schoots wonnen tijdens de Paralympics in Athene was het absolute hoogte punt van dit seizoen voor het team.

Verslag Victor Droop:

Op het met een strak zonnetje overgoten industrieterrein van Tiel werd de laatste wedstrijd van het seizoen gereden. Stramme zuidoosten wind en al vrij koud op de benen was het in Tiel. Zo'n 15 tandems en 25 koppels maakten zich op voor de koppelkoers. Uiteraard stond de sfeer in Tiel nog op het nakaarten over de wedstrijden in Athene.
Mulder en Schoots startten met rugnummer vier. Mulder had zijn wedstrijdnummer 'omgevouwen', er bleek ook nog een 8 onder te zitten en zodoende startte hij voor een tweede maal met good-old Piet van Drunen onder nummer 48. 20 kilometer is voor mannen van dat kaliber ook niet genoeg!
Met Schoots zette hij weer een prima tijd neer. Achter de politiemotor ging het in een rechte streep naar de finish in een tijd onder het half uur, ik meen iets van 28 minuten 10 seconden. Geen van de koppels en tandems wist deze tijd ook maar te benaderen en de meesten bleven steken rond de dertig minuten. Heel handig werd dit door de jury bijgehouden, het aantal minuten min je rugnummer min 1, om een of andere reden wordt altijd een minuut na het hele uur gestart, dus dat minuutje moet je ook van je eindtijd aftrekken.
Stelleman was er weer bij evenals Lucassen en Vlasblom. Richard Bonhof reed dit weekeinde in oost Duitsland, zodoende was hij er niet. een paar toeschouwers vroegen zich af waar Jur Prijs was. Maar ook de naam van Jurriaan stond niet op de startlijst.Stelleman kende een redelijk goed tandemseizoen en rijdt tegenwoordig samen met Theo Verlouw, met wie hij nog weleens voor kleine verrassingen kan zorgen. Komend seizoen mikt hij op een duel met Bonhof tijdens het NK.
Voor Sjaak Vlasblom ziet het er beroerder uit wat de tandem toekomst betreft. Hij moet chirurgisch onder het mes vanwege een liesbreuk.Op zich is de ingreep niet zo heftig, maar het zal moeilijk worden voor Sjaak om terug te komen omdat het herstel tijd kost. neemt hij die tijd niet en stapt hij te vroeg weer op de fiets dan wordt het helemaal lastig voor hem.
Uiteraard werd Jan Mulder door het volk in de kantine hartelijk verwelkomd en gefeliciteerd met zijn prestaties in Athene. Ook Pascal kon leven met het resultaat hoewel hij zich wat betreft de wegwedstrijd nog wel een kansje had toegedicht.
" Ik snap wel dat Bart de wegwedstrijd mocht rijden. Bart reed sterk zeker in het midden van het seizoen. Ik kon op dat moment niet genoeg zekerheden afgeven.
Toen zijn de keuzes gemaakt, Jan Wevers is ook nog even in beeld geweest, maar kampte met teveel blessures. "Tijdens de wedstrijd in Athene heb ik me wel zitten opvreten. Eerst kwam die Shapsiaboi voorbij, dan denk je goed dat kan, dat mag. Die reed ijzersterk. Daarna een groep van 2 met Venge. Daar hadden Jan en Bart bij moeten zitten, maar dat was niet zo. Toen kwam er nog een groepje van 2 waar ze niet bij zaten. En bij het volgende groepje ook niet. Ik begreep dat de kansen op een medaille verkeken waren. Als ik gereden had had ik zeker geprobeerd met de tweede groep mee te springen. Het is een kwestie van tandem ervaring, de meeste jongens denken als gewone solo wielrenners, maar de demarrages in tandemkoersen lopen anders. Het is een kwestie van de ander er afrijden en geschikte groepen vormen. Veel minder dan demarreren, daar zijn tandems niet zo geschikt voor. Als je dat niet door hebt en blijft koersen als een solofietser, lukt het niet. Er zijn er meer die het niet gelukt is, ook Plotkowiak kwam in het stuk niet voor. Robert was er wel degelijk."