Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 01-06-2004
Bart Boom pakt weer een districtstitel

Aanval loont
Door Stefan Wegdam

Als Bart Boom in Groot-Agelo aan de start staat, wordt het geen saaie koers. De 32-jarige wielrenner uit Enter schuwt de aanval op het jaarlijkse districtskampioenschap in de buurtschap bij Ootmarsum nimmer. Gisteren was het niet anders. Boom werd tweede achter belofte Thom van Dulmen, maar mocht zich als eerste eliterenner kronen tot districtskampioen.

Bart Boom heeft het weer geflikt. Na de winst in 1999 en 2000 en de tweede plek van verleden jaar wist de renner van Löwik Rabobank, de bundeling van de clubs De Zwaluwen en CC’75, andermaal een grote rol op te eisen. Boom zocht zo’n 25 kilometer voor de finish de aanval op. Hij zag belofte Thom van Dulmen uit Didam met hem meekomen en samen domineerden ze het laatste deel van de koers. Hun krachtsinspanning was teveel voor het peloton, waarvan niemand erin slaagde het tweetal te achterhalen.

Het leek het ideale scenario voor Boom, die zichzelf kansrijk achtte in een eindsprint met Van Dulmen. ‘Ik ben vrij rap en had zeker kansen’, wist hij. Maar het liep anders. De Enternaar had pech. Een afloper (wielerjargon voor een langzaam leeglopende band) maakte hem bij voorbaat al zo goed als kansloos. Boom ging op de drempels uit het zadel om de druk op de achterband te verminderen. Ook in de bochten moest de Enternaar inhouden.

Van Dulmen had het malheur van Boom wel in de gaten. De opponent uit Didam wist dat zijn kansen stegen en sloeg in de laatste kilometers zonder mededogen toe. Boom had geen antwoord op een tempoversnelling, moest Van Dulmen laten gaan. ‘Dit is ontzettend balen. Maar tegen deze pech is niets te doen. Met een halflege band kun je geen wedstrijd winnen’, verzuchtte Boom, die na de huldiging stond te rillen van de kou. Want behalve het pittige parcours met veel vals plat vergde het bar slechte weer ook het nodige van de renners. Het regende vrijwel onafgebroken in Groot-Agelo. De regen die soms met bakken uit de hemel kwam, maakte het fietsen door de glooiende omgeving van Ootmarsum allerminst tot een pretje. Ondanks het pechvolle slot keek Boom met voldoening terug op het districtskampioenschap. De Enternaar werd eerste bij de elite en heeft een ticket voor het NK eind juni in Rotterdam op zak. ‘Daarmee ben ik tevreden. Ik wou hier gewoon aanvallen en heb bij de elite gewonnen. Dat telt’, zegt Boom over het districtskampioenschap, dat enigszins gedevalueerd was doordat meerdere renners van Löwik-Tegeltoko aan een meerdaagse etappekoers in Berlijn meededen. Zo lieten Tom Veelers, Roel de Vries en Ger Soepenberg in Groot-Agelo verstek gaan.

Het kon Boom een zorg zijn. Hij gaat als elite zonder contract naar het NK en heeft nog iets bijzonders om naar uit te kijken. De Enternaar doet in september mee aan de Paralympics in Athene. Boom stapt in Griekenland op de tandem met zijn blinde kompaan Jan Mulder uit Twello. ‘Hij heeft me gevraagd om samen te gaan fietsen. We hebben aan wat koersen meegedaan in Duitsland en Tsjechië en ons geplaatst voor Athene. Vergis je niet, ook op de Paralympics wordt hard gefietst. Het niveau is hoog.’