TANDEMTEAM BART BOOM – JAN MULDER SUCCESVOL IN CAPE TOWN Klik voor Afrikaans verslag

Het IZA Tandemteam nam in de combinatie Bart Boom/Jan Mulder op 14 maart deel aan The Cape Argus Pick&Pay Cycle Tour in Kaapstad (Zuid Afrika).

Vooraf
The Argus werd dit jaar voor de 27-ste keer georganiseerd. Kwamen er in de eerste uitgave ruim 400 deelnemers aan de start.In deze editie vertrokken ruim 37.000 wielrenners en –sters voor de rit over 110km rond het Kaapse Schiereiland.
Er wordt in diverse categorieen gestreden om de winst. De snelste man en vrouw winnen 100.000 Rand. Dit is ongeveer 13.000 Euro. Ook is er een aparte tandemrace. Jan Mulder nam in deze race voor de 10e keer deel. In 1996 won hij de wedstrijd met Henry Brokers. Nu was Bart Boom zijn samenwerkingsparner. Het team werd bijgestaan door mecanieker Bert Boom en verzorger Rudi Bergmans.

Voorbereiding
Op 4 maart arriveerde het Nederlandse tandemkoppel in Kaapstad Na aankomst in het pension van oud-mountainbikester Erica Green in Summerset West werd er die middag een 40km licht getraind. In voorbereiding op de Argus volgden er de dagen voor de koers nog een tweetal blokken van 3 en 4 dagen met elk een 500km. Ook werden er 2 rustdagen ingebouwd.
De blokken waren zeer zwaar vanwege de bijzondere hitte en de soms extreem harde wind. Veel wind en vooral tegenwind maakt het fietsen op de op en af wegen in de Kaap bijzonder lastig.

Wedstrijd
Zondag 14 maart was het al vroeg dag. De profs gaan om 6.15 uur van start. Deze groep reed de voorgaande vijf dagen de Giro del Capo. De winst bij de profs ging naar de Italiaan Antonio Salamone.
Om 6.25 was het dan de beurt aan de tandems. Ruim 500 combinaties bonden met elkaar de strijd aan op het prachtige traject. Na 12 kilometer ontsnapte er een 4-tal tandems op de Wijnberg. Kort daarna ging er opnieuw een combinatie van tussen. Na de doorkomst in het plaatsje Muizenberg (27km) plaatste ook de combinatie Boom/Mulder een demarage. Met succes reed men naar de combinatie die al voor hen uit reed. In goede samenwerking passeerden de twee teams Vishoek en SimonsTown. Op de top van de klim bij Smitswinkel (46km) hadden de twee een achterstand van ruim 3 minuten op de 4 duo’s die al vroeg in de race aan de haal waren gegaan.
Na 70km, aan de voet van de langste klim ChapmansPiek, werden 2 van de 4 vluchters ingerekend en was de achterstand teruggebracht tot ruim 2 minuten. Aan de voet van de laatste klim (SuikerBossie 90km) hadden Bart Boom en Jan Mulder nog slechts 50 seconden achterstand op de twee leidende combinaties. In de 1700 meter lange en steile klim werd het gat vrijwel in 1 ruk gedicht. Net na de top sloot het IZA tandemteam aan bij de koplopers. Even stokte vooraan het tempo en kwam er nog 1 combinatie terug aan het front. Met 4 teams werd in hoog tempo Kaapstad doorkruist en de finale ingegaan. Het draaide uit op een sprint. Bart Boom en Jan Mulder gingen van ver de sprint aan en hielden stand tot op de streep bij Greenpoint. Met 20 centimeter verschil werd deze prachtige wedstrijd op hun erelijst bijgeschreven. Voor Jan Mulder zijn 2e Argus!
Tijdens de huldiging waren enkele VIP’s aanwezig zoals Laurent Fignon, Miguel Indurain e.d..

Met nog twee lange trainingsdagen, in combinatie met opnieuw extreem warm weer en veel wind werd de trip op woensdag 17 maart afgesloten.
Bij thuiskomst was het weer niet bijzonder. Een dag later zat Jan Mulder alweer op zijn TAXZ hometrainer vanwege de onstuimige regen. De CD van Bob Seeger werd afgespeeld. Het kon niet toepasselijker. The song “Against the wind” riep herinneringen op.

Bart Boom en Jan Mulder in actie