TANDEMDUO LAMBREGTS/MULDER 2E IN ZUTENDAAL


Het Iza Tandemteam van Twellonaar Jan Mulder is zaterdag 2e geworden in een criterium in het Belgische Zutendaal. Mulder reed deze keer met Marcel Lambregts uit Meteren. Voor Marcel zijn debuut op de tandem in wedstrijdverband.
De gelegenheidscombinatie sloot na enkele ronden toch aan in de kopgroep, maar moest uiteindelijk in een sprint met drie combinaties het onderspit delven. Winnaar werd het koppel Bart Grootzevert/Luuk Lukassen uit Lichtenvoorde. Zij waren de terechte winnaars van deze wedstrijd over 45km.
Team Buitenhuis van Apeldoorner Richard Bonhof werd keurig 5e.

Verslag Richard Bonhof:

Zaterdag 8 mei ging de reis naar Zutendaal, België, vlakbij Maastricht.
Rond 8 uur 's morgens was iedereen gearriveerd bij Jan Mulder in Twello. Team Lukassen bestaande uit Luuk Lukassen en Bart Groot Zevert, mijn piloot Jos Groot Zevert, Jan Mulder en ik namen niet veel later plaats in de bus van Jan. In de buurt van Vught, stond de piloot van Jan, Marcel Lambregts, op ons te wachten waarna de reis zich vervolgde. Omdat het een aardig eindje rijden was hadden we mooi de gelegenheid om weer bij te praten en werd ook het nieuwe ontwerp van Bart en Luuk hun outfit even bewonderd. Na enig zoeken en vragen kwamen we rond half 12 op de plaats van bestemming. Fietsen klaarzetten, nummers halen, omkleden en even het parcours verkennen.
Dit maal reden we een parcours van 3 kilometer waarvan een klein deel door Zutendaal en vervolgens erbuiten. Het parcours bestond uit een aantal rechte stukken met een beetje vals plat, voor de finish nog even een vals klimmetje en nog wat geslinger in het dorp zelf. Tegelijk met de tandems reden ook nog een aantal driewielers en solo's.
Dit maal reed ik dus met Jos Groot Zevert, vader van Bart. Met Jos had ik nog nooit gereden dus het was even aftasten en mekaar leren kennen. Jos, veteraan, rijd zelf ook al enige jaren op de racefiets en kreeg nu de kans eens met een tandem te rijden en dan krijg je mij er bij in dit geval.
Marcel Lambregts heeft vorig jaar diverse tochten voor het eerst met de tandem gereden, de laatste was in oktober 2003. Zo'n 14 jaar geleden heeft hij zijn laatste solo wedstrijden gereden dus dit was weer een nieuwe ervaring, een wedstrijd op de tandem.
Luuk en Bart, die twee zijn onafscheidelijk en hebben al heel wat podium plaatsen gereden.
Om 1 uur zouden de tandems van start gaan maar men kreeg nog de mogelijkheid een rondje warm te rijden. Bij het tweede rondje warm rijden werd er al getwijfeld of de wedstrijd al begonnen was of niet. Enkele teams gingen er dan ook al als een speer vandoor en ook mijn piloot wist het niet zeker. Het bleek vals alarm.
Toen de tandems zich vervolgens bij de start hadden verzameld mocht men wel vertrekken, op het startschot wachten we nog maar vooruit. Voor de tijd werd ik nog even aangesproken door iemand van de organisatie, het feit dat er 2 Groot Zevertjes mee deden was voor hun een beetje lastig te begrijpen.
Vervolgens kwam er langzaam maar zeker beweging in het peleton. Helaas waren er dit maal niet veel tandems aanwezig en moesten we het doen met zo'n 10 teams afkomstig uit Duitsland, Nederland en natuurlijk België.
Na de eerste bocht konden we echter al weer in de remmen en de tandem tot stilstand brengen. Wat bleek, er kwam een begrafenisstoet langs! Het zal je maar gebeuren. Toen de stoet gepasseerd was kon iedereen zijn weg vervolgen. Team Lukassen en Mulder namen al gauw de leiding vergezeld door nog Jurian Prijs met piloot Gerrit en een Belgisch team. Helaas voor Jos en mij lag het tempo te hoog waardoor we op eigen houtje verder gingen.
De wedstrijd ging over een afstand van 45 kilometer. In het begin was het voor Jos even wennen met de fiets. De bocht doorgaan met een tandem is toch even anders als met een solofiets en zo zijn er nog wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en aan moet wennen. Na verloop van tijd gingen de bochten beter en ook de diverse zweetdruppels ontbraken dit keer niet. De 4 koplopers waren al gauw uit ons zicht verdwenen.
Na een aantal ronden kreeg de piloot van Jan, Marcel, het ritme weer te pakken en draaide ook hij lekker warm waardoor het wat beter begon te lopen.
Luuk en Bart, die denderden net zoals anders weer gewoon door en waren weer super sterk. Bij hun is er toch geen houden aan.
Na onderweg diverse malen gehinderd te zijn door andere wielrenners, auto's die op de weg reden en een auto die uit een oprit kwam, kwamen we in de laatste ronde aan. Ongeveer een kilometer voor het eind kregen we het Belgische team, dat de vierde plek de hele wedstrijd voor zich hadden gereserveerd, in zicht. Dit team moest en zouden we passeren. Zo gezegd zo gedaan, maar vervolgens nog het klimmetje voor de finish. In de klim waren we ze nog voor maar een paar meter voor de streep haalden ze ons toch nog in en namen ze wederom hun vierde positie in beslag, voor Jos en mij dus een vijfde plaats.
De eerste plaats was voor Bart en Luuk, achter hun volgden Marcel en Jan en derde werden Jurian en Geriit, zij gingen de sprint niet aan.
Voor ons dus geen podium maar wel een resultaat waar we beiden tevreden mee zijn.

Richard Bonhof