Bron: www.knwu.nl

Open EK Aangepaste wielersport


Tijdens het Open EK voor aangepaste wielersport, dat momenteel verreden wordt in en rond Alkmaar, eindigden de Nederlanders afgelopen weekeinde nog niet bij de eersten. In het tandemrijden wordt Jan Mulder gemist. Hij was gedurende vele jaren een topper op zowel weg als baan, maar nam onlangs afscheid van de actieve topsport.

Veel sporters presteren op een indrukwekkend niveau tijdens het Open EK. Er werden totnogtoe al zes wereldrecords gebroken in het Alkmaarse Velodrome!

De verwachting is, dat er met name bij het Handbiken in de wegwedstrijd meer kans op goede Nederlandse uitslagen is.

Het EK werd afgelopen vrijdag begonnen met een drukbezochte openingsceremonie in het centrum van Alkmaar.

Uitslagen van het EK zijn te vinden op www.j-r-c.com


Bron: www.sportpaleis-alkmaar.nl (20-augustus-2005)

Alkmaar – Op de laatste dag van het Open EK wielrennen voor mensen met een lichamelijke beperking zijn er voor Nederland geen medailles meer bijgekomen. Het beste resultaat werd neergezet door het nieuwe tandemduo Alfred Stelleman / Jacco Tettelaar, die in de eindsprint van de kopgroep van acht pas het hoofd moesten buigen voor onder meer de sterke Polen en Canadezen. Stelleman / Tettelaar finishten in de sprint als vijfde.

In de totale ‘open’ medailleranking reikte Nederland tot een negende stek met drie gouden en drie bronzen medailles. Als uitsluitend werd gekeken naar de Europese landen eindigde Nederland als zesde, met vier gouden medailles, een zilveren en twee bronzen.

Dit resultaat is volgens de KNWU beter dan verwacht. Pas vorig jaar beëindigde de nationale wielerbond een jarenlang traject van organisatorische integratie. Sindsdien valt het gehandicaptenwielrennen niet langer onder NebasNsg, maar onder de KNWU.

Dat de KNWU de komende tijd echt werk wil gaan maken van verdere organisatorische integratie en het niveau van het gehandicaptenwielrennen omhoog wil stuwen, bleek zaterdag wel in Stompetoren. De blinde oud-wielrenner Jan Mulder werd in het gemeentehuis door KNWU-voorzitter Joop Atsma tot lid van verdienste van de wielerbond benoemd, een eer die tot nu toe alleen aan valide renners was toebedeeld.

Atleten, coaches en officials waren zeer enthousiast over de afgelopen 8 dagen sporten voor mensen met een beperking in Nederland. Ofschoon het nederlands bedrijf, John Raadschelders Consultancy(www.j-r-c.com), nog geen twee maanden had voor de gehele organisatie demonstreerden ze hun organisatorische vaardigheid en zetten een subliem evenement neer. "Het ziet er simpel uit als alles goed loopt" merkte de vertegenwoordiger Zhang Kai van het Beijing Olympic Committee Olympic Games(BOCOG) op.

De atleten waren vooral erg tevreden over de erg professionele manier waarop behalve de wedstrijd ook het transport, fietsopslag en catering was georganiseerd. Officials van de nationale een internationale wielrenunie( KNWU en UCI) en een totaal van ongeveer 100 vrijwilligers werkte hard om alles soepel te laten verlopen. Verschillen in taal en handicaps verdwenen gedurende meer dan een week