NoordHollands Dagblad
16 augustus 2005


De sprong in het diepe valt erg mee
van onze medewerker ed broesder


Alkmaar- Op de Paralympics van Athene van vorig jaar vertegenwoordigde Nancy Sier Nederland nog in het goalball. Gistermiddag maakte ze met de zevende plaats in de kilometer tijdrit haar debuut op het open Europees kampioenschap baanwielrennen in het Sportpaleis Alkmaar. Voor de visueel gehandicapte Volendamse een sprong in het diepe, die haar achteraf voor de volle honderd procent was meegevallen.

Haar interesse in het wielrennen en de kennismaking in Athene met medaillewinnaar Jan Mulder stonden aan de basis van haar besluit om het ook eens op de racefiets en dan speciaal op de wedstrijdtandem te gaan proberen. De eerste ritjes bevielen Sier zo goed, dat ze begin dit jaar het roer helemaal omgooide en volledig voor het wielrennen koos.

Fanatiek
Daar heeft de 30-jarige stagebegeleidster op een middelbare school geen moment spijt van gehad. ,,In het goalball ben ik altijd heel fanatiek geweest en dezelfde instelling heb ik nu ook op de fiets. In de eerste maanden was Aukje de Koning uit Middelie mijn pilote, maar haar internationaal programma maakte het onmogelijk om met mij regelmatig tandemwedstrijden te rijden.''

Daardoor moest de sportvrouw op zoek naar een andere compagnon. ,,Op de weg fiets ik inmiddels met Judith Lambach van de sponsorploeg Vrienden van het Platteland die net als ik in Volendam woont. De baanwedstrijden doe ik samen met Carolien van Herrikhuyzen uit Hilversum.''

Om op de wielerbaan actief te kunnen zijn maakt Sier door tussenkomst van Lars van der Moolen, wielrentrainer en tevens een van de twee Nederlandse coaches tijdens het open Europees kampioenschap, sinds enkele weken gebruik van een tandem van de Amsterdamse Baanwielerschool. Haar immer fanatieke manier van sporten alsmede de ervaring, die Van Herrikhuyzen heeft in het baanwielrennen, zijn er debet aan dat Sier zich intussen al behoorlijk zeker voelt op de Alkmaarse piste.

Maar tijdens de warming-up voor haar eerste kilometer tijdrit durft de Volendamse zich onder geen beding aan een voorspelling te wagen. ,,Ik heb echt geen idee hoe hard we kunne gaan. Als we maar geen laatste worden en sneller zijn dan de 1.24 die we tijdens de laatste training hebben gereden, ben ik al dik tevreden.''

Nadat de Wit-Russinnen Iryna Parkhamavich en Alesia Belaichok in de openingsrit 1.20,590 op de klokken hadden gezet, kwamen Sier en Van Herrikhuyzen als tweede duo in het deelnemersveld van negen tot een snellere 1.19,432. Weliswaar verliep de start niet helemaal vlekkeloos, maar op de rest van hun race viel weinig aan te merken.

De Nederlandse combinatie spaarde zich op geen enkele wijze en het resultaat was een tijd, die weinig onder deed voor de Spaanse en Canadese vrouwen. Alleen de winnaressen, Aileen McGlynn en Ellen Hunter uit Groot-Brittannië, staken met 1.11,549 torenhoog boven de rest uit.

Achtervolging
,,De tijd van 1.19 en een beetje had ik beslist niet verwacht, dus met het resultaat ben ik tevreden'', aldus Nancy Sier die op de slotdag van het open EK op de baan met Van Herrikhuyzen ook nog meedoet aan de drie kilometer lange achtervolging. Waar, volgens de pilote, het Noord-Hollandse tweetal belangrijke winst kan boeken in vooral de eerste meters.

,,We voelden elkaar nu gewoon niet goed aan en daardoor ging tijdens de start van de kilometer tijdrit van alles fout en maakten we veel te veel meters. Dat kostte ons meer dan een halve seconde. Intussen weten we, waar we op moeten letten. Bij de start van de achtervolging kunnen we de eerste winst boeken en daarna wordt het opnieuw afzien. Net als tijdens de kilometer.''