NoordHollands Dagblad
18 augustus 2005


Jurylid ziet na één dag de beperkingen van wielrenner niet meer
van onze medewerker ed broesder


Alkmaar-Voor de juryleden op het open Europees kampioenschap wielrennen voor mensen met een fysieke beperking gelden dezelfde taken als bij alle andere wedstrijden. Het wedstrijdtechnisch reglement voor zowel de weg als de baan maakt geen onderscheid en de te volgen procedures voor de renners kent geen verschil.

Waar wedstrijdcommissaris Jack Borsjes uit Schermerhorn en zijn collega's dagelijks opnieuw bewondering voor hebben, zijn de enorme gedrevenheid en de zelfdiscipline binnen het deelnemersveld.

Borsjes, die met Ria Kops (Heiloo), Nico Valentijn (Zaandam), Jan Burger (Hauwert) en Leo Koorn (Avenhorn) het Noord-Hollandse deel van de door de Française Castrou geleide internationale jury vormt, heeft net als zijn collega's louter woorden voor de sporters uit 33 landen.

,,Wat ik tot nu toe heb gezien, is topsport. Door renners, die echt de uiterste grenzen van hun mogelijkheden opzoeken. Bovendien willen ze op dezelfde manier behandeld worden als de valide wielrenner. En dat gebeurt dus ook. Bovendien heb je als jurylid na één dag baanwielrennen echt geen erg meer in de lichamelijke beperking van een renner en let je er alleen nog op dat een wedstrijd volgens het UCI-reglement verloopt.''

Voor overtredingen gelden dezelfde sancties als in alle wedstrijden. Een van de kleine praktische aanpassingen in Sportpaleis Alkmaar is het weghalen bij de start van de eerste twee of drie blokjes aan de binnenkant van de baan. ,,Vanwege de handicap is het voor sommige deelnemers lastig om snel op gang te komen en de baan in te duiken. Maar in de tweede ronde liggen ze er gewoon weer.''

De Schermerhorner en zijn collega's vervullen tijdens het EK hun werkzaamheden van acht uur 's ochtends tot laat in de middag, acht dagen lang. ,,Het is gewoon leuk om te zien hoeveel plezier de renners en hun begeleiders aan het EK beleven. En als het thuisfront achter je staat, heb je geen enkel probleem'', aldus Borsjes.

Zijn enthousiasme gaat zelfs zover, dat de gelouterde wielerman dinsdag tijdens de middagpauze op de Alkmaarse wielerbaan in zijn auto stapte en naar Schoorldam reed om daar bij de tuinspecialisten Ted (voormalig amateurwielrenner) en Truus Rood extra boeketten te halen voor de huldiging van de medaillewinnaars.

Het Europees kampioenschap verloopt goed. Toch ontkwam Jan Mulder niet aan een kleine aanvaring met juryvoorzitter Erwin Kistemaker. Volgens de ervaringsdeskundige had die te maken met een tekort aan ervaring met aangepaste sporten van het Purmerendse jurylid.

,,Als coach kan ik uitstekend aanwijzingen geven langs de baan, maar mijn visuele beperking maakt het niet mogelijk snel de tussentijden op de stopwatch te lezen. Daar heb ik een assistent voor nodig. Het reglement zegt echter dat per renner slechts één coach aan de rand van de baan mag staan en daar wilde Kistemaker zich aan houden. Maar dan houdt mijn taak op. En daar had hij even geen begrip voor.'' Door tussenkomst van Tony Yorke, voorzitter van de wielrenafdeling van het International Paralympics Committee (IPC) werd het probleem opgelost