TiTiTandem!! Kort verslag van de seizoensopening in Ossendrecht.

Blind 1) :
Nou ja, de kop van het tandemwieler-seizoen is er weer af! Met een trainingsrit en een criterium zijn we het fiets seizoen actief begonnen. 1 april heeft Jan zijn wedstrijdstatus teruggegeven aan het NOC. Voor wie dacht dat dit een grapje was, hen moet ik helaas teleurstellen, het is echt zo. Jan keek toe vanaf de zijlijn hoe wij bij de meet aan het vertrek stonden. Maar ongetwijfeld blijft hij het tandemen actief volgen en vervult hij met verve het 'nestorschap' in de groep. In het opkweken van talent ligt een schone taak voor hem weggelegd.
Overal vandaan zijn de diverse renners weer geplukt. Een aantal had overwinterd in het verre Zuid Afrika, een enkeling op Lanzarote, sommigen kwamen gewoon van thuis bij de buis en diverse Belgische en Franse renners gingen van start in Ossendrecht. Daaronder waren ook de toppers Jeremy Noyelle en Sebastian Serriere. Let wel: deze mannen waren ook Goed voor Goud in Athene. Noyelle een echte renner uit de visueel beperkte doelgroep, Sebastian rijdt in de groep geamputeerden/protheses. Er werd gefluisterd dat hij met zijn beperking weleens in het voordeel zou kunnen zijn, hij krijgt namelijk nooit kramp in zijn kuiten. Hij presteerde inderdaad erg goed,dus Cruyff krijgt toch weer gelijk met zijn uitspraak: Ieder nadeel hep zijn voordeel! Ik heb namelijk meerdere mannen 'beide bollen' zien rollen vanmiddag!!!

Blind 2):
Opmerkelijk discussiepunt was zaterdagavond het opspuiten van de frames, al dan niet in in 'oorlogs' kleuren van Gossini. Als betrekkelijke leek zijnde dacht ik dat het hier ging om de schrijver van Asterix en Obelix, je zou dus naar mijn idee net zo goed met Gaston = Guust op je fiets kunnen gaan rijden, maar nee: het ging vooral om het wegpoetsen van het stoffige Empella, dat als een blok aan het been van de renners Vlasblom en Gerritsen schijnt te hangen. Alleen door een pot verf lijkt dit duo voor de rensport behouden te kunnen worden, het bestand is namelijk broos. Met de huidige situatie wat betreft hun fiets zijn ze niet tevreden.
Die pot verf moet er zeker komen. Mecanicien Ton Cornerlissen opperde nog om de letters TRT (TandemRacing Team) er op te kalken, maar Vlasblom Gerritsen lijkt meer te voelen voor TTT (Tititi). De afkorting blijft nog even geheim (om het spannend te houden). Ten opzichte van Tonnie zaten Sjaak en Rob duidelijk op 1 lijn, in de koers was hier echter nog niet al te veel van te merken. Op een gegeven moment stonden ze met 1 wiel omhoog langs de kant van de weg! Heren , er is nog veel te doen voor 14 mei!!

Blind 3) :
Schrijver dezes is afgelopen jaar wel eens wat 'blind' geweest voor de verrichtingen van de gemiddelde pelotonsrenner doordat de blik haast automatisch uitging naar de voorbereidingen van Jan Mulder op de Paralympics. Dus lag de fokus vaak op de kopgroepjes. Met het wegvallen van Jan uit zowel de kopgroepen als de pelotons hoeft dat niet langer, en wordt het bijzonder aardig te kijken wat er nu allemaal gaat gebeuren in het veld. Het 'gat' dat Jan achterlaat als Nederlands toprenner blijkt namelijk niet zomaar 1,2,3 te gaan worden opgevuld, tenminste dat denk ik. Er zijn nu een aantal renners die daar misschien aanspraak op willen maken, maar zover is dat mijns inziens nog lang niet. Sterker, het kan wel eens veel spannender gaan worden, omdat er meer namen kans hebben op podiumplaatsen. En bovendien wel eens buitenlanders met de eer van een dominante 'mrtandem' kunnen gaan strijken.
Een voorproefje zagen we daar vanmiddag al van. Belgen en Fransen die de koers naar hun hand zetten, terwijl 'onze' Richard Bonhof en Luuk Lukassen in een achtervolgende groep moesten bijten om de kopgroep ook maar enigszins te benaderen. Alleen goodold Alfred Stelleman wist samen met Heerko Gorter tot op de streep mee te strijden voor de bekers. Op zich verrassend, maar hier zien we dat bijvoorbeeld de persoon Stelleman in de verhalen tot nu toe wat onderbelicht is geweest. Laten we niet vergeten: Alfred beschikt in het peloton over de meeste ervaring op dit moment. Je hoort hem niet te vaak maar dat is juist een goed teken!
Ook Patrick van Gortel wandelde op zijn eigen stille wijze de jeugdherberg binnen. Vanmorgen zag ik hem onder mijn raam aan de wandel in zijn kabeltrui en ik dacht meteen: Rustig, ietwat stilletjes, dat ziet er goed uit, die gaat goed rijden vandaag! Helaas miste het rood-wit-blauw ergens de slag, waar precies en waarom dat weet ik niet. Daarvoor zat ik zelf te veel in de koers verwikkeld, bikkelend voor mijn eigen plekje.

Blind 4)
Voor onze mixed tandem was het allemaal wennen. Van Katrien Goeken kreeg ik half maart een emailtje dat ze wel eens wat wilde proberen op een fiets, maar.... dat ze sinds de Visioweek op LooErf eigenlijk niks meer had kunnen doen.Of ik dat niet erg vond. Ik rekende haar voor: Met nog acht weken te gaan tot het NK, dus 168 mogelijke trainingsuren per week is er nog heel wat mogelijk. Je hoeft niet per se te fietsen, touwtje springen en lopen is ook goed. Ze schreef terug: ik houd eigenlijk meer van winkelen. Ik reageerde meteen: probeer dergelijke activiteiten tot een minimum te beperken, appels zijn lekker, brood heb je nodig, wat kleren maar that's it. En wielerschoenen, had ik er nog bij bedacht. De schoen bleek een lastig probleem op te leveren en schijnt voor veel mensen een drempel te zijn bij de opstart naar de wielersport. Hier moet toch nog eens wat opgevonden worden. Voorlopig nemen we genoegen met gewone gympjes maar dat kan eiogenlkijk niet in het geval van een getalenteerde renster als Katrien. Zo'n meisje moet zo snel mogelijk in de touclips.
Op het intro weekend zouden we alleen gaan trainen, tenminste dat was onze bedoeling. Wennen aan de fiets. Geen stress geen rugnummers en dergelijk, Gewoon lekker piekelen. Maar tot onze verrassing stond onze naam op de website van SGW
(sport gehandicapten woensdrecht) en werden we eigenlijk geacht om mee te doen in het spectakel. Jan en Frits masseerden ons geestelijk verder om niet voortijdig af te haken voor een ordinair trainingsritje en zodoende verschenen we aan de start.We waren goed weg, als vierde door de eerste bocht. Op het eerste rechte stuk duwde ik mijn petje dat onder mijn helm zat omhoog omdat ie mn zicht belemmerde. daarbij vloog mijn helm af en zodoende verloren we meteen posities en kwamen redelijk middenin terecht. Dat konden we een ronde volhouden. In de tweede ronde vloog onze ketting eraf waardoor we helemaal achteraan in de groep terecht kwamen. er waren meerdere pechvogels. ook de jarige Luuk Lukassen en bart grootzevert hadden ketting problemen. Tien rondes later sloeg het lot weer toe en wederom vloog de ketting van eraf. Ik legde hems snel er op, we reden weer weg, maar onze achtervolger Hasselo maande ons te stoppen en af te stappen, omdat de trappers noiet meer synchroon liepen. Hij had gelijk, dus einde oefening, het kon niet anders.
Hierdoor konden we wel twee mooie premiesprints zien(goed gedaan Lars en Kiona) alsmede de finale die netjes door Noyelle werd gewonnen.

Blind 5)
Ik was blij dit sportweekeinde ingetekend te hebben op wielrennen. Ik moet er niet aan denken dat ik naar de Kuip had gemoeten voor Feyenoord Ajax. Dat je door een peloton ME ers van je kuipstoeltje zou zijn gemept. Of dat je naast Danny Blind op een bankje zou moeten zitten de hele middag. Hij mag van geluk spreken dat Ajax gewonnen heeft, anders was de beer helemaal losgeweest in Rotterdam. Het was zo al tumulteus genoeg. Het beste wat je tegenwoordig een voetballer aan kan raden is tijdig over te stappen naar de fiets, te laat kan je wel eens een carriere kosten. Vandaar dat ik later op de avond heb zitten genieten van Karsten Kroon en Michael Boogerd, die gewoon super reden. En lange tijd 150 man in de tang hielden. U passieve sporter ga daar maar eens aan staan. Probeer er maar eens 1 in de tang te houden. Dat zijn pas prestaties die tellen. En vanaf mijn stoeltje hier durf ook wel weer te orakelen: vanaf nu ga ik eens een tijdje ook heel goed op Kroontje letten, want die maakt een reuzeontwikkeling door op dit moment. Te licht? Onzin. Hij moet eens wat vaker zo'n kans krijgen als vandaag. Goed voor Dekker, goed voor Boogerd goed voor het nederlandse wielrennen! Verkeerd gezien, te vroeg gejuichd? Helemaal niet, vraag het anders maar eens aan Alfred Stelleman!