Rondje WV Eemland Amersfoort.

36 aangepaste wielrenners (18 Id - en CP ers en 18 BVI ers) en ook nog eens een pact van 52 vrouwen bestookten op 19 augustus het wielerparcours van Wielervereniging Eemland in Amersfoort. De organisatie had 3 koersen op tijd uitgezet.
45 minuten en 3 rondes voor de IDCP groep, 1 uur twintig en 3 ronden voor de vrouwen en de tandems. De zonnebril was zeker nodig vandaag, het was optimaal wielerweer, veel zon, weinig wind 25 graden.
Victor Droop (vrijwilliger aangepast wielrennen) was voor de koers opgereden met CP-er Cor Verhoeff (41 jaar). In de trein had Cor Victor verteld dat zijn laatste wedstrijd was geweest in 1978, tijdens de Spastic Games in Schotland.
Hij deed toen mee aan 5 onderdelen athletiek. De laatste jaren is Cor herstellend van enkele zware operaties. Hij had zo zijn bedenkingen bij het comeback optreden in de wedstrijdsport. Het zou hem misschien teveel energie gaan kosten, daar was hij bang voor.
Victor kende hem als 'bloedfanatiek in de revalidatie', vandaar dat we (Victor Droop en Jan Mulder) besloten hem toch op zijn driewieler uit te nodigen voor trainingen in Rheden. Cor is met zijn therapie zoekende naar stabiliteit in het lopen en fietsen. Tijdens een eerder evenement in mei jongstleden op Zandvoort liet hij al zien over een stevig doorzettingsvermogen te beschikken. Vandaag zou hij met name Nico van Belle partij gaan bieden. Nico komt ook voort het het CP-pilot project Rheden/Velp.
Door vertragingen met de bus waar een mevrouw met een taart en later een jongen met tent totaal de weg kwijt waren, zodat ook de buschauffeur zijn geduld verloor (Cor en Victor waren keurig op tijd in Amersfoort!) kwamen ze tien minuten te laat op het parcours. De groep was al weggeschoten. Cor zag Nico van Belle en Mark Homan passeren. Nico was deze ochtend al vroeg in Rheden opgehaald door een andere Cor, enwel Cor Roelofse. Deze vaste vrijwilliger was daarna via Twello gereden om vandaaar met de bus van Jan Mulder, die eerder deze week de driewielfietsen al had opgehaald, verder te reizen richting Amersfoort. Terwijl Jan Mulder zich deze ochtend richte op het debuut van Nico, ijlde Cor2 met de Movano weer terug richting Deventer om alvast een vracht depottandems en tandemrijdsters en –rijders op te halen voor later op de dag.
De CP-ers waren dus al van start, en Cor1 wist niet dat er zo'n grote groep ID-ers aktief was op de vroege morgen. Met ook nog eens vier extra driewiel-concurrenten daarin voor Cor. Cor deinsde een beetje terug voor het fietsgeweld.
Gelukkig had Jan Mulder zijn fiets al geprepareerd en kon hij meteen het parcours opgeschoven worden. Hij zette het onmiddellijk op een trappen, typisch Cor, ietwat wild en heel stevig. Keek niet meer op of om. Het fietsje zwabberde met hem naar de andere kan van de weg. Al slingerend kwam hij op gang, terwijl de groep alweer bijna in zijn nek hijgde.
Van Belle kwam alweer voorbij en gooide al zijn ballast en bidons van zich af in de pitch. Hij wist even aansluiting te vinden bij Cor, waardoor hij de indruk wekte dat deze laatste al niet meer helemaal fris zat. Later wist Homan notabene van Belle te dubbelen op de afrit van het viaduct wat een hele prestatie te noemen is. Homan won dan ook als routinier de driewielkoers.
De ID-ers hadden intussen een kopgroep van drie man laten wegrijden, die continu voorop bleef. Met daarin Nederlands kampioen Davy Mertens en Geertjan Hamers. 1 van deze twee zou zeker gaan winnen. Maar nee, met een knallende sprint
trok Lucien aan het langste eind en won onverwacht de koers voor Geertjan en Davy. Hij lag buiten adem rood aan te lopen op de finish, zodat aandachtfunctionaris-ID, Willy Maas, hem eerst goed achteroverdrukten en wat op de buikstreek masseerde om hem weer in het gareel te krijgen.
Wie is deze Lucien, hij stond namelijk niet op de startlijst. Lucien is een van de steunpilaren van het Zeeuwse team met oa Maartje van Schijndel, Aart Verhoef en Ardjan den Otter. Ze rijden in grijs tricot met rode letters opdruk. Stoer man, met de armen omhoog op het podium!!
Dan de vrouwen. De finish hebben Victor en Jan niet gezien. Wel hebben zij opgepikt dat Saskia? Elemans de sprint gewonnen heeft, ook zij, niet te vinden op de startlijst. Kortom, de pinchhitters van buitenaf zijn er vandaag met de prijzen vandoor gegaan.
Een doordenkertje dus want klopt de conclusie dat als je je niet inschrijft dat je dan meer kans hebt om te winnen? Op basis van deze uitslagen wel. De tweede plek was voor een Japanse Specialized semiprof waarvan de naam even niet te binnen wil schieten. Pauline van Bennekom maakte het podium compleet.
Toen de dames nog volop aan het koersen waren arriveerde Cor2 voor de tweede keer deze dag bij het clubgebouw van Wielervereniging Eemland. De bus was goed gevuld. Iedereen die had afgesproken was er. Daarna ontstond voor de begeleiders het drukste deel van de dag: de voorbereiding op het slotstuk van de da, enwel de tandemwedstrijd. Een aantal gelegenheidscombinaties, een aantal debuterende tandemrijders maakte dat er een stresserig sfeertje ontstond. Er werd veel gesleuteld om de tandems op maat af te stellen, wielerschoenen en helmen werden gepast, nummers bij de inschrijftafel opgehaald en op de rug gespeld. Soms net onder het kraagje van het shirt, maar dat mocht de pret niet drukken. Uiteindelijk kwam alles, zoals meestal, op zijn pootjes terecht. De meest opmerkelijke debutant was Hesdy Collin. Drie jaar geleden al eens ingeschreven voor de tandemkoers in Almelo. Kwam toen niet aan de start omdat hij met zijn moeder abusievelijk naar Ermelo was afgereisd. De plaatselijke VVV wist hen daar toen ook niet verder te helpen. Goed dat het nu wel is gelukt, al hing het even aan een zijde draadje. Anderhalf uur voor de start had hij zich met een taxibusje af laten zetten bij Sporthal Zielhorst, terwijl het parcours gelegen is op Sportpark Zielhorst. Hesdy, die deze dag gepiloteerd werd door de Belgische oudprof Robert Robijns, kwam gelukkig tijdig weer op het rechte pad. Klokslag half 2 startte een wel heel ruim en sterk veld. 18 tandems is voor een koers in Nederland zeer goed te noemen, met daarin naast Robijns/Collin oa de nederlands kampioenen 2006 Preyer en Preyer en oudkampioenen als Bonhof en Lukassen. Met dan ook nog Alfred Stelleman en Theo Verlouw als routiniers aan de start en bij de dames Kathrin Goeken en Esther Crombag, een veld met veel toppers.
Positief opvallend was de koers van de broers Arie en Albert Nap. Met name Stelleman en Verlouw hadden het af en toe knap moeilijk met het hoge tempo dat de broers Nap de kopgroep oplegde. 45 minuten wisten zij de koers te controleren, maar toen was opeens de piep leeg en kon Boomkamp Lukassen en van Gortel Bonhof de koers naar zich toe trekken. De broertjes Preyer bleven lang in de slipstream hangen. In de laatste bocht zagen zij hun kans schoon om een klein gaatje te slaan, dat ze tot de finish tot een gat wisten uit te bouwen en daarmee de koers op hun naam schreven, Bonhof van Gortel 2 en Lukassen Boomkamp 3 op luttele seconden. De resultaten van een hele mooie wielerdag. Normaal gesproken hoeven degene die nu goed in vorm zijn zich geen zorgen te maken voor het WK. Met wat extra slaap en goed eten moet de basis voor Aigle vandaag gelegd zijn! Opvallend was opnieuw de afwezigheid van WK-ganger arnold Polderman. Hij liet ook de vorige Nederlandse wedstrijd al aan zich voorbij gaan. Wellicht paste deze koers niet in zijn individuele trainingsplan, en gaat hij Nederland tijdens het WK positief verrassen. in
Driewieldebutant Nico van Belle wilde zich al weer inschrijven voor de volgende editie van dit prachtige evenement. Mede organisator Wim Boterman vond dat wat aan de vroege kant. Zo zie je maar, een podium plek in je eerste echte race smaak gelijk al naar meer. Anders verliep het met Cor Verhoeff. Cor was blij dat hij zijn race driewieler mocht inleveren. Hoewel hij zijn target van 3 rondes gehaald heeft vond hij het daarmee wel welletjes en laat het hierbij voor wat betreft de wedstrijdsport. Cor, bedankt voor je inzet.


In samenwerking: Victor Droop en Jan Mulder