'Weer'spiegelingen op het wielerweekeinde
'S Heerarendskerke de dato 15 en 16 juli 2006

ID-renners, handbikers, ligfietsers en tandems verzamelden zich op 15 juli voor een wedstrijd georganiseerd door het Wielercomité Arendskerke. Al voor de 24e keer werd intrek genomen in het plaatselijke Dorpshuis. Voor het eten werd tijdelijk ook het bejaardenhuis geannexeerd. Niet omdat de veroudering van onze oudere paralympiers nu plotseling versneld toe zou slaan, maar omdat de keuken van het Dorpshuis verbouwd wordt.

Voor de tandem wedstrijd hadden zich 16 koppels ingeschreven. 8 heren teams en 8 dames teams. De gemengde tandem van John Burger en Bea den Bakker doet aan kwaliteit niet onder voor een heren team, Irina Caraman en Victor Droop zijn gelijkwaardig in het dames veld, dus 2 keer acht tandems aan de start.
Tot aan de aanvang van de wedstrijd weerspiegelden de deelnemers tot op zekere hoogte het weer van de dag, de gemoederen waren behoorlijk verhit. Met 32 graden en felle zon smolt het asfalt nog net niet, maar op meerdere fronten in de groep(en) was er licht explosie gevaar. Goeken -Ottevanger zetten aan het begin de toon en gingen voor de winst. Wel straight maar ook een tikkeltje gevaarlijk om zo hoog in te zetten. Bij de heren was men voorzichter over de winstkansen. Men wist: er is van alles mogelijk.
De koers zelf was behoorlijk schimmig. De start van de dames was behoorlijk verrassend. Als eerste stoven Caraman/Droop door de eerste bochten, een zet waar zij zelf ook niet opgerekend hadden. Daar zaten zij nu plotseling in het eerste wiel en probeerden verrassend een gaatje te slaan tussen de tandems van Kiona en Eefje door in de remmen te knijpen. Maar Eefje kon toch vrij snel het gaatje dicht rijden. Dat was een onverwacht begin van de wedstrijd De dames die een halve minuut na de heren van start waren gegaan reden in 1 ronde na de heren toe wat de wedstrijd er niet overzichtelijker van maakte. De heren vonden het klaarblijkelijk aardig om een aantal ronde samen met de ladies op te koersen.
Meerdere groepjes twee en drietallen splitsten zich al snel af. Met in de kopgroep Lukassen/Boomkamp en Tettelaar/Stelleman bij de heren, regelmatig gevolgd door Goeken/Ottevanger en Crombag/Witteveen bij de dames. Tot in de finale bleef deze groep het veld domineren. Richard Bonhof moest met piloot Joop ook verrassend Rinne Oost en Theo Verlouw voor laten gaan en zag met lede ogen aan hoe deze tandem beslag wist te leggen op het brons. Vlasblom/Vogelenzang, Robijns/de Wit, Nap/Corstanje, Nancy Sier/Judith Jelsma, Patricia Nijssen/Patricia van der Geest, Ilse Kok/Ilse van der Vorst, allen draaiden verdienstelijk mee, maar konden slechts een enkele premie op strijken.
De dames en de heren maakten er allebei een prima finale van. StellemanTettelaar klopte op de meet Lukassen en Boompkamp en
Esther Crombag en Claudia Witteveen versloegen verrassend Katrien en Eefje. ' Een nederlaag ' die toch even verwerkt moets worden door de beide fietsmeiden. De derde plek bij de dames ging naar Kiona Harbers en christa schrooten. Deze debenter combinatie debuteerde hiermee uitstekend!
Victor Droop en Irina careman reden hun eerste koers prachtig uit. Een goed resultaat na hun bluf start en trainingsweek die aan de wedstrijd vooraf waren gegaan.

De hete middagwedstrijd was natuurlijk ook een voorproefje voor de WK selectie, een proces dat nu ook versneld zal plaats vinden want er zijn geen wedstrijden meer voor het selectie moment op 1 augustus. Met uitzondering van een IPC wedstrijd in Terchova/Slowakije. Maar daar gaat vrijwel niemand heen vanwege andere verplichtingen.
Voor paralympische bespiegelingen is het nog veel te vroeg. Natuurlijk geven de uitslagen op dit moment een lichte indicatie, maar de verschillen zijn zo klein dat er nog niks zinnigs over te zeggen is. In Zwitserland zijn IPC punten te verdienen, dat wel!
Voor degene die geinteresseerd zijn: De Canadezen roepen nu op tot een ALGEHELE boycot van de gehele Olympische Spelen (en dus ook de paralympics) in verband met ernstige mensenrechten-schendingen in China. Laten wij hier niet gelijk aan meedoen, maar het informeren hierover bij bijvoorbeeld Amnesty International kan geen kwaad. Er komen ongetwijfeld vragen over. Ja, dit alles speelde aan de vooravond van 'S Heer Arendskerke!
Daarom had Victor zijn Rode China petje maar eens opgezet om te kijken hoe men op deze tekens reageert. De meesten is het waarschijnlijk ontgaan en sommigen weerden het ook al dan niet bewust af. Maar vergeet niet: fietsen in China is wel heel wat anders dan in Nederland, tenminste als je niet volledig wordt afgeschermd in een Olympisch Dorp. De Chinees Aziatische cultuur is ongetwijfeld ff wennen voor ons westerlingen. Vraag dat maar aan Geertjan Hamers (Nederlands Kampioen ID 2005, en titelverdediger in dit weekend) want hij fietste al eerder over de Chineze muur!!!

En daarmee over naar de wedstrijd van de ID renners. Het nederlands kampioenschap. Voor de wielerliefhebber was dit ronduit schitterend. 3 man hadden zich afgespiltst, Geertjan , Davy en Jonathan. Tot in de laatste bocht was het een ongemeen spannende strijd, een samenspel van mee en tegenwerkende krachten. Tegen zat de wind, maar voor de renner Davy zat ie mee. Hij wist door goed gebruik te maken van de wind Jonathan die heel goed aanzette en de routinier Gertjan er af te sprinten en pakte overtuigend de titel. Hoe blij was hij er wel niet mee!

Het feest was weer oer gezellig. Florian trakteerde onze tafel op Icetea, je kon een biertje drinken en er was muziek. We sliepen met z'n allen in de gymzaal, dat vonden sommigen vanwege het gepiep gekraak en gescheet toch wat minder. Een enkeling had zich verstandig af weten te scheiden en gingen veelal buiten slapen of in een gangetje achteraf. De volgende dag zijn we voor een toertocht gegaan over 75km. De tandems olv Jan Mulder en gids Richard Korstanje en de ID-ers met de jongens van De Vlieger en Willy Maas op kop. Victor Droop reed met deze laatste groep mee. De ID-ers reden heel gedisciplineerd. Keurig, netjes rond de 25 km/uur. Davy kon in de hoofdstad van Zeeland Middelburg zijn pas veroverde trui showen aan het publiek en hij werd door Victor aangemoedigd daarbij. Toen victor zijn zonnebril onverwacht verloor was er nog even lichte paniek. Peter stond plotseling 'geparkeerd' en werd door de begeleiders weer netjes in de groep geschoven. Het team van Maartje en Lucien stabiliseerde de groep gelukkig weer.
Ook was er nog het verhaal van Willy Maas dat veel indruk maakte. Bij een wedstrijd in Woensdrecht vorig jaar was een paard het parcours opgekomen en had daarbij een driewieler en een tandemer geraakt. De tandemer bleek ook nog eens door een motorrijder overreden te worden.
De ongelukkige had lang in het ziekenhuis gelegen. Maar vandaag reed hij naast mij. Het was Guy. Ook Aart was erbij betrokken geweest, maar was er beter vanaf gekomen. Beiden rijden nu weer goed. Mede vanwege de hulp van Willy en Aartjan van achter uit de groep!
De tandems stonden al ruim voor vertrek te trappelen. Het was even wachten op TV Zeeland. Zij wilden opname maken voor een item die dag voor TV Zeeland. Om klokslag halftien verlieten de 10 tandems de Torenring. Richard costanje had een mooi toertje uitgedacht. Achteraf bleek het het omgekeerde rondje van de editie 2005 te zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. Na een uurtje was er tijd voor een plaspauze. Een tandemrijder sprong wat wild van zijn tandem en duwde zich af tegen het zadel waardoor de voorrijder met tandem vooruit schoot. Toevallig was dit de multi inzetbare toon cornelissen in de rol van piloot, die even schrok. Hij raakte de macht over het stuur kwijt. Gelukkig zocht de tandem een goed heenkomen, en zo lande de piloot met zijn jumbo cannondale op een naast liggend perceel grasland. Rys gooide eens zijn peperdure tijdritfiets in de tour de france weg. Maar tandemrijders die tandem met piloot weggooien waren tot nu toe nog niet gesignaleerd!
Zonder erg werd daarna de tocht vervolgd. Onderweg enkele malen opgepikt door de cameramensen van TV Zeeland. Na 2 uur en 38 minuten ,75kilometer later, arriveerde de groep weer op de Torenring bij het Arendshuis.

Zo, een ieder maakt dus nogal wat mee op die fietsen. Het volgende avontuur zal voor de meesten zijn de wedstrijd in Amersfoort op 19 augustus. Chauffeurs Derk Harselo (vrijwilliger), Toon cornelissen (tevens KNWU mecaniker) en Cor Roelofse (vrijwilliger), jullie ook bedankt! Cor , allen vergeven je het ' uitslapen ' op het strandje aan de Zeeuwse kust wel hoor!

Tandem Victor (auteur) en Jan (aanvuller)

En volgend jaar kun je meedoen aan de 25 jarige JUBILEUM wedstrijd van Wielercomité 's Heer arendskerke, www.arendskerke.com