Arnhem/Twello, 4 juli 2006


Met sportieve Groet,
Driewielen met CP groep Rheden/Velp

Het driewielen is een wat onbekende sportieve activiteit binnen het aangepaste wielrennen. Toch bestaat het al lang en hebben we vrijwel allemaal wel eens op een driewielfiets gezeten. En wie is er nog niet de
zijwieltjes vergeten die aan bijna elke kinderfiets gemonteerd zijn.

Afgelopen maanden experimenteerde in Rheden een kleine groep met begeleiding van Jan Mulder en Victor Droop met deze variant van aangepast fietsen. En het was best lastig en bewerkelijk te noemen!
De groep bestond uit : Cor (oudere jongere) en de jeugdige renners
Nico, André (cross), Patrick, Marij (driewiel/tandem), Fu Long, Tim en Jeffrey (cross). We trainden op de IJsseldijk tussen Velp en Rheden
en de klimmers Nico en Cor pakten ook de Snippendaalseweg en de Zijpenberg op de Posbank. Ook gaven zij acte de presence op Cycle vision,
waar we op KNWU race driewielen het circuit Zandvoort onveilig maakten, een geweldige activiteit.

De groep wordt ook wel CP groep genoemd, omdat dat de termen zijn in de Paralympische wereld. Het begrip CP staat voor Cerebral Palsy. Officieel betekent het dat je motorisch wat onhandig bent, waardoor je een slecht evenwichtsgevoel hebt. Vooral bij staan en gaan (lopen). Verder hoeft er niks mis te zijn met je! Daarom is de driewiel fiets voor deze mensen een uitkomst. Ook mensen met epilepsie kunnen zich vaak goed ontwikkelen op een driewielfiets.
.
Ons doel was simpel. Omdat alle jongeren sinds kort zelfstandig in een begeleide woonvorm wonen werd als doel gesteld: je draai vinden.
Zowel op de fiets als in de woonvorm. Dit laatste doel bereik je natuurlijk niet in een paar maanden tijd, daar is wel wat meer voor nodig. Een tweede doel was: wedstrijden ontwikkelen op de driewiel fietsen.

Dit laatste doel is op dit moment lastig te realiseren. De jongeren in de groep vinden de trainingen te ver en te zwaar. Daarom zien ze ook op tegen de wedstrijden. Ze zouden vooral eerst eens op een parkeerplaats of grasveld moeten oefenen of op een klein parcours, zoals Biljoen bij Velp. Een schitterende omloop als er één straat met dranghekken afgezet kan worden. Marij gaat liever tandemen.

Op de laatste training voor de vakantie heeft Jan zijn gouden medaille uit Sydney laten zien. Dat was wel wat. Het ding heeft een diameter van ongeveer 15 centimeter en is ook wel 2 cm dik. Veel groter dan verwacht met een brede groene band er aan. " Ik vond het wel een mooie klont goud!", aldus Jeffrey, " het is toch wel inspirerend als je zoiets met fietsen kunt winnen."

Hoe verder met deze fietsers? Dat was de vraag die we ons de laatste training ook stelden. Cor en Nico gaan zeker door als driewielers met als speerpunten de wedstrijd op 19 augustus in Amersfoort bij WV Eemland
en de Fietsvierdaagse van Rheden. Marij gaat met Victor op de tandem werken aan een goede basisconditie en de rest af en toe wat fietsen/crossen in de buurt. André proberen we van de stoep af het bos /park in te krijgen waar hij met zijn kunsten nog beter uit de voeten kan dan op straat!

Victor en Jan hebben met dit CP project de belangstelling willen meten voor de cP wielersport. Er is zeker belangstelling. Deze tak van aangepaste wielersport is rijp voor ontwikkeling. Echter zal er veel tijd en energie voor nodig zijn om het landelijk van de grond te krijgen.

Dit verslag is dan ook voor de aan te stellen aandachtsfunctionaris CP wielrennen. Een taak die momenteel op interim basis ligt bij de aandachtsfunctionaris ID wielrennen. Wij adviseren dan ook snel een aandachtsfunctionaris voor de categorie CP aan te stellen.


Victor Droop, vrijwilliger aangepast wielrennen
Jan Mulder, aandachtsfunctionaris tandemwielrennen KNWU.