Tandem intro weekend Geesteren, 31 maart t/m 2 april 2006

Verslag Jo van Ruller:

Zo de wind waait .....waait m'n jasje.
Het is inmiddels ruim tachtig jaar geleden dat Borculo getroffen werd door een heftige storm. Zeer velen lieten het leven als gevolg van deze natuurramp. Grote delen van Borculo en omliggende boerderijen werden met de grond gelijk gemaakt. Later, in 1962 is Borculo berucht geworden vanwege een orkaan, de windhoos van Borculo. Van deze laatste ramp zijn in elk geval nog filmbeelden te bekijken. Beide situaties waren buiten gewoon heftig.
Met name aan de windhoos heb ik zelf positieve herinneringen omdat ik weleens gekscherend opmerk verwekt te zijn ten tijde van en misschien wel door 'de hoos' en zodoende misschien ook wel mijn 'stormachtige' periodes verklaarbaar zijn (wat volgens mijn ouders uiteraard tot de categorie 'gefantaseerde onzin' behoort, deze verklaring).
Afgelopen weekeinde toen wij met de tandemgroep te gast waren in
de boerderij van de familie Beerten herinnerde ik tijdens de maaltijd even fijntjes aan 'de storm', omdat we 's middags bijna van de fiets gewaaid waren tijdens een onverwacht pittige training. Uiteraard kon ik zo gauw niet op het juiste jaartal van de natuurramp komen, maar ik wist zeker dat 'een-in- Borculo-woonachtige' mij ongetwijfeld het juiste jaartal aan zou kunnen reiken en riep derhalve de hulp van Frits in. 1925!, wist hij meteen overtuigend zeker te melden, en dat was wat ik ook dacht en wat klopte.
De wind tijdens de training was pittig te noemen,weliswaar niet orkaankrachtig maar toch rond de 5 noordwestelijk. Normaal had ik eieren voor m'n geld gekozen, maar het je onttrekken aan het groepsproces vanwege een vlaagje, dat gaat uiteraard niet! Dus bedachtzaam stapte ik met Toon Cornelissen en de B groep op mijn nieuwe race tandem, overgenomen van Richard Bonhof, voor wat later toch een serieuze fietstrektocht over 75 km zou blijken te worden.
We reden met 6 tandems, en feitelijk beheerste Toon Cornelissen dit groepje behoorlijk vandaag. Hij joeg mij al snel op kop van de groep, afgewisseld door Nijhof Crombach of Sjaak en Rob, maar relatief verrichtten wij mi erg veel werk. Af en toe zag ik Angeline en Jan Mulder achter mij bijten op hun Mountainbike en een enkele maal probeerde Robert Robijns en Patricia Nijssen stiekumpjes weg te glippen uit het groepje, pogingen die verijdeld werden door de immer attentte Toon Cornelissen.
Pas echt moeilijk kregen wij het op het motorzijspan circuit van Varseler toen ook Piet van Drunen en Cees Ammerlaan nog over onverwachte turbo explosies bleken te beschikken en een behoorlijk gaatje wisten te slaan samen met Robijns-Nijssen. In de bocht vielen ze gelukkig stil zodat we als groep weer netjes bij elkaar konden komen.

De fietsers en hun materialen
Vanwege de keiharde wind en regen deze dag hadden we de ochtend nuttig doorgebracht in de winkel van Goossens Racefietsen. Daar konden we behalve aan de allernieuwste snufjes te snuffelen plaats nemen op een roller om 'ons vermogen' te bepalen. Altijd spannend na een vaak lang 'doorgezeten' winter. Rinne Oost bleek zeer goed overwinterd te hebben, reed als enig het beslissende colletje van 500 meter onder de minuut naar boven. Hij zat wel op zo'n 1000 watt, terwijl de meesten toch zo'n beetje rond de 750 bleken te schommelen.
Zoals gezegd, zelf had ik een nieuwe race tandem overgenomen van Bonhof. Ik heb hem zondags ingereden tijden de Berkeltocht met mijn oude klasgenoot Ronald Weeland uit Ruurlo. Ronald
had van kindsaf aan een 'lui oog' waardoor hij altijd slechtziend is geweest. Een bril hielp hem niks, tot vorig jaar toe. In overleg met een oogarts is hij overgestapt op min 12 cylinder lenzen en zowaar sindsdien ziet hij weer wat. "Ik zit tegenwoordig zelfs in de etiketten
, iets wat ik vroeger nooit gekund had omdat ik geen kleine letters kon lezen. Sporten deed ik ook nooit . Op 1 zeepkisten helling na dan. ( voor de goede verstaander: dit was/is een populaire sport in de achterhoek). Omdat ik toch niet mee kon doen heb ik aversie opgebouwd, je krijgt mij dan ook vandaag niet in een traingspak."
Maar Ronald was er weldegelijk, en in spijkerbroek met bergschoenen kun je tenslotte ook best fietsen. Dus hielp ik Ronald in een toeclip. Ronald gaat uiteindelijk dan ook alle fasen van de moderne fiets doorlopen is de bedoeling, dus van een gewone pedaal, via de toeclip naar een look of spd plaatje. Maar zover zijn wij nog niet.
Wie herinnert zich eigenlijk nog exact de ware revolutie dat de toeclip vervangen werd door een pedaal waar je schoen aan vast kan klikken? Deze innovatie is inmiddels ook alweer zo een 20 jaar oud.
Wel kan ik mij herinneren en dat is 35 jaar geleden dat ik samen met Ronald een zeilwagen gebouwd heb van het onderstel van een kinderwagen. Dit naar aanleiding van een suggestie uit het jongensboek Kameleon. Onze zeilwagen reed niet perfect maar met wat wind kwam ie wel vooruit. Het mocht ook niet te hard waaien want dan woei het laken door midden wat meerdere keren gebeurd is. Het laken zat namelijk alleeen met kleine 'spiekertjes' vastgespijkerd aan de kar.
Aldus, met onze toen ontwikkelde creativiteit kunnen wij vandaag de dag nog steeds een vlaagje of hoos vanuit Borculo wel parreren. In Ruurlo staat dan ook vanaf vandaag Tandemteam Ronald Weeland in de steigers, gebouwd rondom stoker Ronald Weeland en met mogelijke voorrijders Bert en Ronnie Essink, Bert van Zijtveld, Bas Brinkerink en Victor Droop. Mannen die al op de fiets zaten voor ze konden lopen. Teambuilding en supporters kunnen deze jongens zeker gebruiken, maar gezien de diepe roots die al bijna veertig jaar stand houden is het een team met potentie en toekomst. Onverwacht en plotseling zullen ze opduiken. De bodem is gelegd op het winderige tandemintro weekend 2006 , op de boerderij van de familie Beerten en goodold Kerkemeijer uut Borculo!


Verslag Frits Baake:

Verslag breedtesportweekend Geesteren. 31, 1 en 2 april.

Lokatie: Geesteren ( gld).

Voorbereiding.
Draaiboek maken.
Vastleggen accommodatie.
Inventariseren uitrusting keuken.
Uitnodigingen naar potentiele deelnemers die aan eerdere breedtesportactiviteiten hebben deelgenomen zoals het project op het Loo erf en interesse toonden voor de wedstrijdsport.
Zorgen voor voldoende fietsen.
Organiseren van voorrijders.
Taakverdeling voor vrijwilligers.
Menu-boodschappenlijst.
Vervoer organiseren waar nodig.
Inkopen doen.
Progamma maken.


Verloop weekend.
Deelname 14 tandems. Op zondag 16.
Van de selectie waren alleen de teams uit de regio aanwezig. De rest van de selectie trainde in Maassluis.
Een derde van de deelnemers bestond uit vrouwen.
Op vrijdag zijn de meesten aangekomen.
Een maaltijd werd aangeboden, progamma uitgelegd en verder zat iedereen een beetje bij elkaar om elkaar wat te leren kennen en was het gezellig.

Op zaterdag is er in de middag gefietst.
De ochtend was te nat.
Er is in 2 groepen gefietst die beide rond de 80 km hebben gereden.
Wel een beetje regen.

Na het eten is er koffie gedronken en was het prettig vertoeven op de boerderij.

Zondag is er deelgenomen aan de toertocht van de Berkelrijders.
In 2 groepen. 100 en 80km.
Rit verliep perfect. De groepen bleven bij elkaar en tempo aangepast aan de langzaamsten.
Af en toe wel een beetje regen.

De deelnemers waren zeer tevreden over het weekend, de sfeer was dan ook zeer prettig te noemen en er is lekker gefietst.
De maaltijden waren uitstekend door de vrijwilligers verzorgd.
Ook Jan en ik waren dik tevreden, we hebben zelf ook genoten van het weekend. Iedereen was tevreden en het verliep allemaal perfect.