NTFU Nederlands Kampioenschap Toerfietsen 2007: hoe het níet moet…

Zaterdag 25 augustus organiseerde ETT Twello het NTFU Nederlands Kampioenschap Toerfietsen.
Voor degenen die in verwarring raken van deze contradictio in termini, hier eerst een korte uitleg:

De deelnemende ploegen rijden een route van een voor hen onbekende lengte, ergens tussen de 80 en 120km. Elke ploeg geeft vooraf een gemiddelde snelheid op en probeert op gevoel de route op deze snelheid te rijden. Maar alles wat tijd, snelheid of coördinaten meet, moet van de fietsen verwijderd worden! Zelfs de kerkklokken worden voor de gelegenheid afgeplakt!
De ploeg die uiteindelijk het dichtst de streefsnelheid benadert en zo de kleinste hoeveelheid strafpunten krijgt, mag zich Nederlands Kampioen Toerfietsen noemen.

… En daar hadden in Twello meer dan 70 ploegen wel oren naar! Sommige zelfs zulke oren, dat ze zich perfect voorbereidden. Deze ploegen trainden veel samen op de streefsnelheid en reden zelfs in subploegjes, zodat ze minder gestoord werden door het verkeer.

Jan Mulder, in de sportwereld bekend als “Mr Tandem”, woont in Twello. Voor deze gelegenheid verzamelde hij 14 tandems om zich heen, om mee te doen aan het NK. Wellicht was er een thuisvoordeel?

Jan had 2 tandemploegen samengesteld: een herenploeg en een mixedploeg. Deze ploegen bestonden uit een brute mengelmoes van beginnelingen, coureurs, en alles daar tussenin. De enige gemeenschappelijke factor was eigenlijk de fel oranje kleding, (anders valt zo’n kudde tandems niet genoeg op hè) die Boretti beschikbaar stelde.

Deze ploegen kwamen op de 25e voor het eerst in de wedstrijdsamenstelling bijeen. Zonder enige specifieke kennis, voorbereiding of strategie. Zelfs de streefsnelheid moest ‘s ochtends nog besproken worden…

En hoe toert zo’n oranje meute dan? Een leek zal wellicht zeggen: “Da’s kat in bakkie, want tandemen staat of valt bij samenwerking”. Dat klopt… in principe. Maar helaas, veel tandemers hebben een tamelijk anarchistische inborst en daarom blijven de samenwerkingsverbanden meestal beperkt tot 2 personen (die gelukkigerwijs meestal wél op dezelfde fiets zitten). Het daardoor ontstane gebrek aan structuur in de ploegen zorgde ervoor dat de snelheid nogal vaak positief afweek van de geplande…

Dit gegeven, gekoppeld aan overige genoemde beperkende factoren, maakte dat de tandemploegen nét even iets minder goed scoorden dan de meeste solo’s. Of anders gezegd… Achteraf bleek het feit dat de tandems als laatste startten een voorbode voor de uitslag, want...

· Nederlands Kampioen Toerfietsen 2007 werd TWC de Tweewielers Gassel, met 96 strafpunten. Respect!
· De mixedploeg wist met 1.541 strafpunten welgeteld 2 soloploegen achter zich te houden…
· De herenploeg wist onderweg zelfs het astronomische aantal van 2.567 strafpunten te verzamelen!

Wát een debacle… De verzamelde Nederlandse tandemwereld is er zwaar afgetoerd door zowat volledig toerend Nederland, en dát terwijl sommige tandemers vooraf nog iets heel anders beweerden… Vol schaamte terug in de schulp dan maar…

...De kansloze klassering neemt overigens niet weg dat ook de tandemers zich de 25e prima hebben vermaakt. Het evenement was strak georganiseerd, de sfeer was prima, de route was mooi, en het weer al evenzeer. Al met al schreeuwt het evenement om een revanche, volgend jaar dan maar?