Eindelijk gefietst op een echte tandem!

Mijn naam is Anneke Berkhout, ik ben 52 en ben al jaren een fanatieke sporter. Ooit begonnen bij een atletiekvereniging in Beverwijk, daarna enkele jaren lid geweest van GGMC in WEesp en Olympia in Amsterdam, waar ik regelmatig aan tourtochten heb deelgenomen met voorrijders vanuit de vereniging. GGMC en later Olympia combineerde ik met studie en het spelen van goalball, niet alleen in de competitie maar ook jaren als lid van de Nederlandse damesselectie. Goalball nam me door alle tournooien, ek's, wk's en 3 paralympics zo in beslag dat het fietsen naar de achtergrond verdween. Weekje per jaar met alle overtuiging skin ben ik al die jaren en nu nog blijven doen.

Sinds enkele jaren de topsport vaarwel gezegd, zodat er weer meer tijd is om te tandemen. Tot zondag 28 juni bleef het bij deelname aan diverse gezellige tandemtochten in Venlo, Amersfoort en Noord-Holland. Er kriebelde al jaren een wens om eindelijk eens met een echte goede sport- of racetandem te fietsen om te zien hoe me dat zou bevallen.

Jan heeft me meerdere malen getipt en ongelukkig genoeg kwam het vaak net zo uit dat evenementen samen vielen met vakantie, weekendje weg enz.

Deelname Borettitocht was echt een kick.

Op 28 juni jl. stond niets in de weg. Ik kon een tandem van Jan huren en vond in manfred die ik al jaren als skibegeleider ken en die zelf ook een actieve fietser is een enthousiaste voorrijder. Vooraf natuurlijk de vraag hoeveel kilometer gaan we rijden. Ik dacht wel even aan de 130 maar leek misschien een beetje overdreven voor de eerste keer. De tochten die ik dit seizoen op gewone tandems gereden heb waren meestal niet langer dan ca 55 km. Diverse (mede)fietsers waren ook wat voorzichtig. Kies maar voor de 100 max. Als je nog nooit op een racezadel gezeten hebt is dat wel genoeg.

Natuurlijk wilde ik ook niet af gaan en had ik geen idee van het tempo, dus Manfred en ik gingen voor de 100 km.

Spijt komt altijd achteraf.
Ik overdrijf echt niet: ik vond de 100 km een fluitje van een cent op zo'n super fiets. We hadden natuurlijk geluk met het weer en er was weinig wind, dat was een voordeel. Ik vond het een verademing om nu eindelijk eens lekker door te kunnen fietsen en op enkele stukken echt snelheid te kunnen maken. Ik was verbaasd over het gemak waarmee ik de tocht reed. Zadelpijn, niets aan de hand. Het enige waar ik last van had was dat mijn handpalmen zeer gingen doen. Ja, werd me gezegd logisch als je zonder fietshandschoenen fietst. Wist ik veel!
Sterker nog: ik kocht nota bene van tevoren een fietshelm, die ik vervolgens vergat mee te nemen. Ook nu was Jan mijn redder.

Manfred en ik hebben een super dag gehad. We vonden de boerettitocht niet alleen een heerlijke fietstocht maar ook de tandemgroep een gezellige club. Gewend aan meer terrassen onderweg waren de stops onderweg natuurlijk erg kort. Qua vermoeidheid was dat niet erg. Misschien wel jammer omdat je in een wat langere terraspauze de kans krijgt de andere deelnemers beter te leren kennen.

Ik kreeg soms de kriebels van al die fietsers zo vlak om ons heen: 'mijn hemel, als er n iets stoms doet liggen we straks allemaal'. Deze onrust werd nog vergroot, doordat we na nog geen halfuur al twee valpartijen en twee ambulances tegenkwamen. Daar had ik toch verdomd weinig zin in.

De borettitocht was voor mij een hele leuke kennismaking met de echte tandemsport. Ik wil beslist vaker op deze manier aan tourtochten deelnemen en wie weet ga ik nogeens voor een wedstrijd hier of daar.

Jan, bedankt dat je me bent blijven bestoken met je e-mails. De aanvraag voor een goede sporttandem gaat zsm de deur uit.

Goede voorrijders nodig.

Manfred en ik wonen te ver uit elkaar om ook door de week te kunnen fietsen. Woon je in de zaanstreek en vind je het leuk om als voorrijder met mij te fietsen, hoor ik het graag want zonder voorrijders schiet het natuurlijk niet op.

Hartelijke, sportieve groet,
Anneke Berkhout
E-mail berk@vanneutegem.com