Tandemtoertocht voor mensen met een visuele beperking

's-Hertogenbosch, 14 april 2009

Vanuit Den Dungen start op zaterdag 25 april een tandemtoertocht voor mensen met een visuele beperking. Voorafgaand aan deze tocht krijgen de deelnemers een tandemclinic, om goed voorbereid op pad te gaan. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze kosteloze activiteit.

Als je blind of slechtziend bent, is fietsen niet altijd zo vanzelfsprekend. Twee slechtziende fietsliefhebbers uit Vught, zochten daarom contact met MEE. Zij willen, ondanks hun beperking, graag fietsen en dan het liefst stevig doortrappen over flinke afstanden. Samen met de sportcoach van MEE hebben ze de mogelijkheid onderzocht van toeren op een tandem. Een van de resultaten hiervan is de toertocht op 25 april met voorafgaand een clinic om de fietsers goed te instrueren over het tandemgebruik.

Mister Tandem, Jan Mulder, is slechtziend en verzorgt deze clinic, die door de gemeente Vught wordt betaald. De clinic start om 09.00 uur bij Hotel Goossens, Heilig Hartplein 2 in Den Dungen. Aansluitend is de toertocht van ongeveer 40 kilometer lang. Tourclub Vlugtrug uit Den Dungen zorgt voor voorrijders, die de tocht voorop de tandems in goede banen leiden. Wie blind of slechtziend is, een goede conditie heeft en deze dag mee wil beleven, kan zich aanmelden bij Wim Verbunt, sportcoach bij MEE regio 's-Hertogenbosch, telefoon 0413 33 47 33.

Klik hier voor het artikel uit het Brabants Dagblad

Klik hier voor het artikel "toertocht voor mensen met een visuele beperking"MEE Magazine: TANDEMCLINIC DENDUNGEN - MEE Den Bosch - Gemeente Vught

Tandemtourtocht voor mensen met een visuele beperking.

Guus Kusters en Kees Ammerlaan uit Vught, beide met een visuele beperking, hadden bij MEE Regio Den Bosch aangegeven dat zij graag lid wilden worden van een reguliere tourclub. Voor Guus en Kees zou dat betekenen dat zij dan zouden fietsen op een tandem vanwege hun visuele beperking. Guus en Kees fietsen ieder apart al met een voorrijder op de tandem in hoog tempo maar hun beider wens was om juist aansluiting te krijgen bij een tourclub, De sportcoach van MEE Den Bosch heeft toen contact gezocht met verschillende tourclubs in de omgeving, met de vraag welke tourclub wil het tandemfietsen integreren in hun club en kan ook voor voorrijders zorgen. Tourclub Vlugtrug uit Den Dungen had wel interesse maar ook hun bedenkingen, zij hadden nog nooit tandem gereden en zij wilden eerst ervaren hoe het tandemfietsen gaat en wat dat betekent als je dat doet in een groep 20-25 mensen!! De gemiddelde snelheid van een tourclub ligt op 31 km per uur! Daarom zouden zij graag een clinic willen hebben om dit te ervaren.

Hiervoor is Jan Mulder aangezocht ook wel bekend als Mister Tandem, Jan zelf is visueel beperkt en heeft veel ervaring met het tandemfietsen, hij heeft op het hoogste niveau gefietst,deelgenomen aan tandemwedstrijden zoals de paralympische spelen in Barcelona-Atlanta-Sydney en Athene waar hij op de verschillende onderdelen goud en zilver behaalde. De kosten voor de tandemclinic zouden gedragen worden door de gemeente Vught, de woonplaats van Guus en Kees. De sportcoach van MEE regio Den Bosch coördineerde de clinic.

Zo kon er op een zonnige zaterdagochtend 25 april de clinic van start. De leden van tourclub Vlugtrug samen met Guus en Kees reden eerst een parkoers op een parkeerplaats om te wennen aan de tandem. Totaal werden er 6 tandems ingezet, leden van Vlugtrug wisselden elkaar voor en achter af en Guus en Kees fietsten op hun eigen tandem mee. De wethouder van de gemeente Vught Dhr. Teulings gaf hiervoor het startschot. Jan Mulder gaf aanwijzingen zoals: spreek af welke kant je je been zet als je stopt, hoe geef je aan dat je stopt, wat doet een tandem als je even je benen wilt strekken enz. Na een aantal keren het parkoers gereden te hebben ging de tourclub een route van ruim 40 kilometer rijden, door de gemeente Vught naar de Rustende Jager in Udenhout. Bij de rustende Jager was een rust pauze ingelast voor koffie met Brabantse Broeder, de leden van Vlugtrug wisselden van zitplaats (voor achter) en togen daarna weer verder, via het mooie Brabantse land terug naar de startplaats. De tandemclinic was geslaagd de leden van Vlugtrug hebben kunnen ervaren wat het inhoudt om op een tandem een tourtocht te rijden. Zij kunnen nu afgewogen een besluiten nemen of de tandem als tourfiets deel kan nemen aan de tourtochten van Vlugtrug aangevuld met voorrijders. Guus en Kees waren erg content. Kees vond het een bijzondere ervaring en gaf aan dat het wel geconcentreerder rijden is omdat je nu in een club rijdt terwijl je anders maar met z'n tweeën rijdt. Ook de leden van Vlugtrug hebben er van genoten zij realiseerden zich dat snel een sprintje trekken met een tandem veel moeilijker is.

Nog wat extra informatie:
Gemeente Vught was als een van de eerste gemeente die de vergoeding van (sport)rolstoelen verruimde zo kan men ook financiering aanvragen voor andere sportattributen voor mensen met een beperking zoals een sporttandem, voorwaarde: sporter moet lid zijn of worden van een sportvereniging en zonder het hulpmiddel de sport niet kan beoefenen.

Klik op de foto voor een impressie van de dag

Tandemtourtocht voor mensen met een visuele beperking

Regionaleredactie| Wim Verbuntfoto peter goos

Als je blind of slechtziend bent, is fietsen niet altijd zo vanzelfsprekend. Guus Kusters en Kees Ammerlaan, twee slechtziende fietsliefhebbers uit Vught, zochten daarom contact met MEE. Zij willen, ondanks hun beperking, graag lid worden van een reguliere tourclub: samen met anderen stevig doortrappen over flinke afstanden. Beide zijn al bekend met het individueel fietsen van lange afstanden op een tandem met voorrijder, maar ze wilden dit graag in clubverband gaan doen.

Samen met de sportcoach van MEE hebben ze de mogelijkheden onderzocht. Tourclubs in de omgeving werden benaderd met de vraag of ze het tandemfietsen willen opnemen in hun club en voor voorrijders kunnen zorgen. Tourclub Vlugtrug uit Den Dungen toonde interesse maar had wel z'n bedenkingen. Zij hadden geen ervaring met tandemrijden en wilden eerst ervaren hoe het tandemfietsen gaat en wat dat betekent als je dat doet in een groep van 20 tot 25 mensen met een gemiddelde snelheid van 31 km per uur! Om deze kennis op te doen is het idee ontstaan een clinic te organiseren.

Onder coördinatie van de sportcoach van MEE is contact gezocht met Jan Mulder, ook bekend als Mister Tandem. Jan heeft zelf een visuele beperking en is zeer ervaren als tandemfietser. Hij heeft op het hoogste niveau gefietst en meegedaan aan de paralympische spelen in Barcelona, Atlanta, Sydney en Athene waar hij op de ver-schillende onderdelen van het tandemfietsen goud en zilver won. De geschikte persoon dus om instructie te geven over het toeren op een tandem. Gemeente Vught, de woonplaats van Guus en Kees, werd bereid gevonden de kosten voor de clinic te vergoeden.

Op een zonnige zaterdagochtend, 25 april, was het zover, na een aantal maanden van voorbereiding. Op een parkeerterrein in Den Dungen kregen de leden van tourclub Vlugtrug en Guus en Kees eerst de mogelijkheid te wennen aan de tandem door een parcours te rijden. Maar ook om te wennen aan elkaar. Guus en Kees maakten beide kennis met een tot dan toe nog onbekende voorrijder, die hun op deze tocht zou begeleiden. De leden van Vlugtrug wisselden elkaar voorop en achterop af en Guus en Kees fietsten op hun eigen tandem mee. Jan Mulder ondersteunde waar nodig met de nodige tips: spreek af aan welke kant je je been op de grond zet als je stopt, hoe geef je aan dat je wilt stoppen, wat doet een tandem als je even je benen wilt strekken. Na de uitgebreide oefenronde gaf wethouder Teurlings van de gemeente Vught het startschot voor een tourtocht van 40 kilometer door het mooie Brabantse land.

Terugkijkend is deze tourtocht een bijzondere ervaring voor Guus en Kees. Kees vertelde dat het wel geconcentreerder rijden is omdat hij nu in een groep reed terwijl hij anders maar met z'n tweeën fietst. Ook de leden van Vlugtrug hebben er van genoten. Ze hebben erva-ring opgedaan met het rijden op een tandem en hoe dit in groepsverband gaat. Ze realiseerden zich dat snel een sprintje trekken met een tandem veel moeilijker is. Het is nu aan hen om te overwegen of een tandem, en daarmee dus Guus en Kees, kan meedoen aan de tochten van Vlugtrug en of zij voorrijders hiervoor bereid vinden.

Informatie: Gemeente Vught was een van de eerste gemeenten die de vergoeding van (sport)rolstoelen verruimde. Zo kunnen inwoners van Vught ook financiering aanvragen voor andere sportattributen voor mensen met een beperking, zoals een sporttandem. Voorwaarde is wel dat de sporter lid moet zijn of worden van een sportvereniging en zonder het hulpmiddel de sport niet kan beoefenen.

MEE Magazine juli 2009