IZA-TANDEMTEAM

HISTORIE - ACTUELE SITUATIE - DOELSTELLING 2001-2004 - TOEKOMST

Historie

Sinds 1985 ontplooi ik activiteiten op de tandem.
Daar ik samen met een voorrijder de tandem beman is er feitelijk sprake van een team.
In de eerste jaren maakte ik gebruik van 1 vaste voorrijder (Maas van Beek).
Wij noemden ons in die tijd tandemduo in plaats van tandemteam.
Wat als een leuk tijdverdrijf begon werd al snel een steeds serieuzere hobby. In de periode tot en met 1990 werden wij ondersteund door o.a. Tandem-Computers als hoofdsponsor. De behoefte van mijn kant om te kunnen beschikken over meer dan 1 voorrijder was eigenlijk al vanaf het prille begin aanwezig. Vanwege de visuele handicap ben ik toch behoorlijk afhankelijk van de beschikbaarheid van de voorrijder. Als ik ziek ben kan de voorrijder gewoon solo zijn plan trekken. Omgekeerd geldt dat voor mij niet. Vandaar dat ik graag wilde beschikken over een aantal stuurmannen. Zo maakten Richard Beumer, Wijnand van Gortel, Jeremy Eilander, Pascal Schoots, Henri Brokers, Marcel Summermatter, Jan Heerenthals en Patrick van Gortel in de jaren negentig korte of lange tijd deel uit van mijn tandemactiviteiten. Eerst onder de naam Shimano-Tandemteam en vanaf 1996 onder de naam "Tandemteam 4U Training".Van 1999 tot en met 2001 reden we onder de naam Landis-Tandemteam. Momenteel is naam gekoppeld aan de huidige hoofdsponsorZiektekostenverzekeraar voor ambtenaren IZA, enwel IZA-Tandemteam.

Top

Actuele situatie

Het team bestaat momenteel uit 3 voorrijders en ik zelf als achterrijder (in tandemjargon heet dit stoker). Wijnand van Gortel, Heerko Gorter en Pascal Schoots zijn de drie voorrijders waar ik gebruik van maak. Door omstandigheden zijn Jeroen Straathof en Lennart van Drimmelen niet meer inzetbaar tijdens internationale wedstrijden.Zij maken momenteel beide deel uit van de Nederlandse baanploeg. Sporadies vinden er nog activiteiten met Jeroen en Lennart plaats op de tandem. Zo deed ik in juli 2002 met Jeroen mee aan een promotie activiteit tijdens de rustdag in de Tour de France op uitnodiging van rabobank Nederland. Jeroen en ik fietsten op Les Deux alpes Euro 7200 bij elkaar voor het aangepast wielrennen. Met Lennart zal ik wellicht nog eens bij gelegenheid een nationale tijdrit rijden. Feitelijk maken Jeroen en Lennart dus geen deel meer uit van het basis team voor de periode tot aan de Paralympische Spelen van 2004 in Athene De komende periode zal er een stagiair deel uit gaan maken van het team. Richard Bonhof zal als achterrijder met visuele beperking proberen de kneepjes van het tandemrijden onder de knie te krijgen. Daarbij gaat hij gebruik maken van de structuur/faciliteiten van het IZA Tandemteam. Tevens is er nog plaats voor een extra voorrijder die het leuk lijkt om topsport te bedrijven in samenwerking met een ander. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Jan Mulder.

 

Alle voorrijders stellen zich zelf verder voor op deze site. Het team wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor IZA, en sponsors VGZ, EIFFEL, Rabobank, VAR, T-Mobile en WAO Uitzendbureau. De professionele uitstraling wordt mede veroorzaakt door een groot aantal suppliers die het team voorzien van materialen e.d. Onder de rubriek sponsoren kunt u een overzicht krijgen van welke sponsors en suppliers een steentje bijdragen aan het op de weg houden van het succesvolle Tandemteam. Onder de rubriek "Palmares" is een overzicht opgenomen van de tot nu toe behaalde resultaten.

Top

Doelstelling(en) 2001 tot en met 2004

Ondanks de successen van de afgelopen jaren is het team nog niet verzadigd. Hoofddoel voor de doelstellingsperiode is scoren tijdens de Paralympics inAthene. Het team zal in verschillende samenstellingen tijdens de grote toernooien (EK, WK en PS) in actie komen op zowel de baan (1km met staande start en de 4km achtervolging) en de weg (wegwedstrijd over 120km). Het is echter niet zo dat alle andere wedstrijden ondergeschikt zijn aan het realiseren van voornoemde hoofddoelstelling. Er zijn ook een aantal tussendoelen gesteld die op weg naar Athene voor realisatie in aanmerking komen. Zo heeft het team inmiddels deEuropese titel Tijdrijden 2001 gewonnen, en werd het team tijdens hetzelfde EK 2e in de wegwedstrijd. Tijdens het WK 2002 werd 2x een a-nominatie behaald op de onderdelen 4km achtervolging en de wegwedstrijd. Ook werd in 2001 en 2002 het NK op de weg in de wacht gesleept, evenals het NK tijdrijden. Tussendoelen realiseren is belangrijk om een gevoel te krijgen of we op de goede weg zijn in relatie tot realisatie van het uiteindelijke hoofddoel: GOUD inAthene.

 

Top

Toekomst

Na dit seizoen is het team voornemens nog 1 jaar door te gaan. In deze periode zal gewerkt worden aan het rijden van een succesvol Europees Kampioenschap in Praag(Tsj) in 2003 en een perfect Paralympisch Toernooi 2004. Tijdens deze periode wil Jan Mulder graag een talentvolle achterrijder opnemen in het team om deze op te leiden en te begeleiden naar de absolute wereldtop. Momenteel begeleid Jan Mulder al enkele talenten die voortgekomen zijn uit het traject Talentscouting en Talentontwikkeling. Onder samenstelling team heeft u reeds kunnen vernemen dat Richard Bonhof is opgenomen in het team om zich als talent verder te ontwikkelen.

Top