JAAROVERZICHT - RESULTATEN

Jaaroverzicht 2004

PRIMA JAAR VOOR IZA-TANDEMTEAM IN 2004

Het tandemseizoen 2004 begon met dalen en pieken. De trainingsstage op Mallorca, samen met Pascal Schoots, viel letterlijk en figuurlijk in het water. Het regende veel en door een valpartij reisde Jan Mulder al een week eerder dan gepland naar huis. Zuid Afrika was echter weer super. Ondanks een pijnlijke schouder kon er met Bart Boom goed getraind worden en werd deze stage afgesloten met een overwinning in de Argus Pick&Pay Cycletour. Met deze winst was het seizoen goed ingezet. Een seizoen dat volledig in het teken stond van het voorbereiden op en deelnemen aan de Paralympics van Athene (september 2004).

In mei dienden we definitieve kwalificatie af te dwingen door op de baan van Alkmaar een tijd te realiseren van 4 minuten en 54 seconden of sneller. Op 5 mei reden Pascal Schoots en Jan Mulder op het alkmaarse hout 4 minuten 39 seconden en een beetje. Met recht kon men spreken over een “bevrijdingsdag”. Met kwalificatie op zak valt er een stuk spanning weg waardoor je wat rustiger de weg naar Athene kunt plannen.
Tijdens de Ronde van Belgie kwalificeerde het team, in de combinatie Schoots/Mulder, zich ook voor de wegwedstrijden van Athene door 1 maal bij de eerste 8 te eindigen in een etappe. De ronde op zich werd een drama. Opnieuw een valpartij in de derde etappe. Met 6 hechtingen in de knie van Jan Mulder kon de strijd niet voortgezet worden.
Het NK op de weg werd een week na de val in Belgie met een 2e plek beeindigd. Winst ging verrassend naar Richard Bonhof en Patrick van Gortel. Eind juni reed Jan Mulder met Jan Weevers de Ronde van Polen met een 3e plek in het eindklassement.
Begin juli reed de combinatie Bart Boom/Jan Mulder een etappe-koers in het Spaanse Segovia. Winst in de laatste etappe en 7e in het eindklassement was redelijk te noemen.
Daarna werd in overleg besloten dat Pascal Schoots (baan) en Bart Boom (weg) Jan Mulder zouden gaan begeleiden tijdens de Paralympics in Athene.

Met een trainingsstage in de Franse Jura begon de 2e seizoenshelft medio juli. De eerste wedstrijd was na terugkomst uit Frankrijk de HEW Cyclassics in Hamburg. Na 170km was de winst voor Schoots/Mulder. In augustus werd er veel op de wielerbaan getraind. Veel blokken rijden met hoge frequentie, en veel kilometers achter de derny. Alles gericht op het rijden van de perfecte achtervolging.
Begin september de laatste voorbereidende stage op Athene. Het team had als locatie Alkmaar gekozen. Daar trainde men onder leiding van bondscoach Tonnie Mansvelders, soigneur Rudy Bergmans en dernyrijder Jan Jonker 10 dagen op en om de wielerbaan. Een zeer intensieve periode die 1 dag werd onderbroken door deel te nemen aan het NK tijdrijder op Texel. Schoots/Mulder etaleerden op Texel supervorm, maar een lekke band gooide roet in het eten. Geen winst, maar wel een heel goed gevoel over de vorm.
Op 12 september reisde het team af naar Athene waar het op 18 en 10 september moest gebeuren. Met een 2e tijd in de kwalificatie van de 4km achtervolging plaatste Pascal en Jan zich redelijk makkelijk voor de halve finale. De Australiers hadden met een nieuwe wereldrecordtijd veel indruk gemaakt tijdens deze kwalificatieritten en waren op slag favoriet voor het goud.
Ook tijdens de halve finale rit was de combinatie Schoots/Mulder met de 2e tijd goed op dreef en plaatste zich voor de finale. Tegenstander in de finale was inderdaad het Australische team Crowly/Modra. In de finalerit stond er op de australiers geen maat. Verliezen van een sterkere tegenstander is niet leuk, maar valt wel mee te leven. Met een zilveren medaille waren Pascal en Jan zeer tevreden.
De wegwedstrijden (tijdrit-5e en wegwedstrijd-9e) verliepen minder succesvol. Bart Boom en Jan Mulder zaten behoorlijk klem in onder andere de Spaanse combine. De meeste landen rijden als ploeg. Nederland had slechts 1 tandem aan de start en dan ben je op voorhand in het nadeel.
Met enkele tijdritten werd het seizoen afgesloten. In totaal werd er 8 keer een overwinning geboekt. Hoogtepunten waren
1. de winst van Jan Mulder en Bart Boom in Kaapstad (The Argus), en
2. de zilverenmedaille van Pascal Schoots en Jan Mulder in Athene.

Resultaten 2004

Data Plaats/Land
Uitslag

Verslag

Voorrijder
14 maart Cape Argus Cycle Tour – Zuid Africa
1e
Verslag
B.Boom
25 april Woensdrecht, criterium, 60km
1e
Verslag
P.Schoots
5 mei Alkmaar baanwedstrijd, kwalificatie achtervolging  

4.39 min.

Verslag
P.Schoots
8 mei Zutendaal (België) 80 km
2e
Verslag
M. Lambrechts
20 t/m 23 mei Ronde van Belgie:
 
proloog – Hulshout
5e
Verslag
P.Schoots
1e etappe –Hulshout
4e
Verslag
P.Schoots
2e etappe – Overpelt
16e
Verslag
P.Schoots
3e etappe –Loenhout
28e
Verslag
P.Schoots
4e etappe –Essen
-
 
29 mei Eibergen, Nk Roadrace
2e
Verslag
P.Schoots

25 t/m 27 juni

Ronde van Polen - 3 etappes + tijdrit
Verslag
J. Weevers
  1e etappe tijdrit
4e
  J. Weevers
  2e etappe
6e
  J. Weevers
  3e tetappe
6e
  J. Weevers
  4e etappe
2e
  J. Weevers
  eindklassement op tijd
3e
  J. Weevers
9 t/m 11 juli Ronde van Madrid e.o.
Verslag
 
1e etappe

8e

B.Boom
2e etappe in 2 delen

7e/7e

B.Boom
3e etappe
1e
B.Boom
Eindklassement
7e
B.Boom
1 augustus HEW Cyclassics, Hamburg, 170km, cyclo
1e
Verslag
P.Schoots
29 augustus Almelo, Nederland
1e
J. Weevers
4 september NK Tijdrijden voor tandems Texel
4e
Verslag
P. Schoots
17 t/m 28 september Paralympics Athene, 4 kilometer achtervolging baan
2e
Verslag
P. Schoots
Paralympics Athene, combi-roadrace
7e
Verslag
B. Boom
3 oktober Tijdrit ‘t-Goy
1e
Verslag
P.Schoots
10 oktober Tijdrit Tiel
2e
  P. van Drunen
10 oktober Tijdrit Tiel
1e
Verslag
P. Schoots